Alergătorul buimac

A

Hotărât să realizeze metodic toate demersurile destinate să îl elibereze de disconfort – cel de a-i fi frig sau cel de a se simți vinovat – omul modern nu vede în fața sa decât instrumentele proiectului său de emancipare, sau obstacolele din calea acestuia. Nimic substanțial, fie că este vorba de lege, de bine sau de o cauză sau de un scop, nu-i mai reține atenția, nici nu-i mai încetinește pasul. A devenit alergător și va alerga până la sfârșitul lumii.

În felul acesta descria Pierre Manent starea omului modern. Afirmația a fost publicată în La Cité de l´homme în anul 1994, deci la final de secol XX.

Autorul acestor rânduri nu se dezice, dând dovadă de o luciditate de fier. Asemănând omul emancipat cu un alergător buimac, Manent îi profețește o continuare haotică a cursei. Până unde? Până la sfârșitul istoriei. Când am dat peste afirmația de mai sus mi-am pus serioase întrebări cu privire la soarta lumii civilizate.

 

comentarii

  • Dreptul la propria subiectivitate. La fel cum sfarsitul lumii a fost anuntat de zeci de ori. La fel cum batranii vorbeau si vorbesc despre „tinerii din ziua de azi”.

De Ghiță Mocan

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.