Zbaterile tinereții

Z

Era unul dintre acei tineri ale căror chipuri atrăgatoare le aduc multe succese, veșnic gata la noi întâlniri și experiențe: veșnic doritori să se arunce în necunoscutul unei aventuri, tineri pe care nu-i surprinde nimic, pentru că, pândind, cu calcul toate, nu le scapă din vedere nimic erotic, căci prima lor privire prinde ce e senzual în fiecare femeie, cercetează totul nefăcând nici o deosebire dacă e vorba de soția prietenului sau de jupâneasa care le deschide ușa. Când numim cu un oarecare dispreț superficial acel soi de oameni vânători de fuste, nici nu ne dăm seama ce observație adevărată cuprinde acest cuvânt, căci de fapt toate instinctele pătimașe ale vânătorii – pânda, surescitarea și scruzimea sufletească mocnesc în astfel de oameni. Trăiesc necontenit cu ochii în patru, totdeauna gata și hotărâți să se lanseze pe urmele unei aventuri până la marginea prăpastiei. Sunt totdeauna încărcați de patimă; dar nu de patima nobilă a îndrăgostitului, ci de aceea rece, calculată și primejdioasă, a jucătorului.

Portret creionat de Stefan Zweig personajului principal din nuvela Secret arzător, în volumul cu același nume.

Rar mi-a fost dat să găsesc o descriere mai pitorească a afemeiatului. Cu măiestrie, autorul reușește să prindă întreg noianul de patimi care colcăie în mintea celui atras obsesiv de sexul opus. Pe nesimțite, aventura și plăcerea devin scopul central al vieții, ca într-o manie din care nu mai există scăpare.

Mă gândeam că profilul de mai sus este atât de actual (deși a fost scris la începutul secolului XX). Dacă impulsurile sexuale plutesc în aer la tot pasul, bătălia masculină pentru puritate ar trebui să fie mai acerbă. E trist că și în comunitățile noastre pătrund tot mai mult astfel de caractere. Însurați sau nu, ei își asociează flirtul cu o cântare sau cu un zâmbet nevinovat. Vieți duplicitare, în fond vieți runate sub tirania impulsului. Doamne ai milă!

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.