Teologul cu inimă de misionar

T

Edgar Young Mullins este numele întreg, dar cel mai des îl întâlniți în formă prescurtată: E.Y. Mullins. Distinsul teolog s-a născut în anul 1860 la Franklin County (Mississippi) și a plecat în veșnicie la 23 noiembrie 1928 în Louisville (Kentucky).

Om al cărții dar și al vieții bisericești deopotrivă, Mullins a fost unul dintre cei mai influenți slujitori baptiști din America. A devenit jurist imediat după terminarea studiilor în domeniu, dar printr-o experiență religioasă dramatică s-a decis să abandoneze totul și să plece în misiune. Respectiva experiență i-o datorează unor predici rostite de William Evander Penn, un evanghelist în Texas. Se înscrie la Seminarul Teologic Baptist de Sud, unde graduează în 1885 în calitate de șef de promoție.

Urmează apoi căsătoria. Momentul este așteptat cu înfrigurare și cu speranță. Sub aceste auspicii o întâlnește pe Isla May Hawley, o tânără credincioasă și devotată. Încheagă o căsnicie fericită și care va constitui un model de urmat pentru contemporani. Din iubirea lor rezultă doi copii care, cel puțin la început, nu par a avea vreo problemă gravă. Și totuși, părinții îi vor pierde pe amândoi la vârstă fragedă. A fost una dintre marile încercări ale acestui cuplu deosebit.

Mullins pleacă apoi misionar în Brazilia, iar după aceea s-a implicat în slujirea pastorală din Baltimore (Maryland). A urmat propunerea de a prelua Seminarul Teologic, propunere ce l-a șocat inițial pe Mullins. Acceptă însă în 1899 postul, implicându-se tot restul vieții în această nobilă activitate. Pe lângă poziția directorială, Mullins a predat intens diferite materii teologice, fiind extrem de activ și pe linia misionară.

Dintre cărțile cele mai cunoscute ale lui menționăm: Why Is Christianity True? (1905); The Axioms of Religion (1908); Baptist Beliefs (1912); The Life in Christ (1917); The Christian Religion in Its Doctrinal Expression (1917); Spiritualism, A Delusion (1920); Christianity at the Crossroads (1924). Prin aceste lucrări, Mullins a devenit unul dintre cei mai influenți teologi baptiști ai secolului XX. De fapt, influența lui a depășit spațiul confesional. Între 1921-1924 a fost și președintele Convenției Baptiste de Sud, perioadă în care a finalizat o mărturisire de credință unitară intitulată Credința și Mesajul Baptist.

În ultimul timp al vieții a fost extrem de bolnav. O paralizie împovărătoare i-a marcat ultimii ani de viață, dar a trecut peste toate cu onestitate. De-a lungul unei cariere impresionante, Mullins a reușit să facă și teologie la nivel academic, dar și misiune la nivel internațional. A avut ochii deschiși inclusiv la problemele oamenilor de rând, la suferințele și ofurile acestora. A sprijinit din plin curentul neo-ortodox inițiat de Karl Barth și a luptat din răsputeri împotriva liberalismului teologic. Prin activitatea și polemicile sale a imprimat mișcării baptiste o direcție conservatoare ce-o va urmări până azi.

Biografia lui – insuficient exploatată chiar în mediul baptist românesc – este demnă de studiat. E important să ne inspirăm din viețile celor care și-au marcat generația prin sujirea lor. Vom deveni în felul acesta mai înțelepți și mai precauți. De asemenea, vom avea mai mult curaj privind la exemplul unor astfel de oameni.

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.