Primarul, viceprimarul și polițistul

P

Nu, nu e un film polițist. E un scurtmetraj realizat impecabil de o mână de oameni pricepuți. În zece minute, prin conversații cu tâlc și cadre sugestive, aflăm despre starea Basarabiei. Diagnosticul este stabilit cu precizie și umor. Satul basarabean este inspectat și apoi redat cu o acuratețe uimitoare. Un întreg univers ți se deschide în fața ochilor, atitudini și iluzii de tot felul.
Numit (Plictis) și inspirație, filmulețul este o fărâmă de realitate cotidiană. Tenta comunistă a intrigii, subînțelesurile inteligente și nuanțele specifice dau acestui material forța de care avea nevoie. Vizionându-l, veți găsi multe asemănări cu românismul nostru recent. Mentalitățile au fost cam aceleași. Chiar dacă veți avea un mic frison (nostalgic), poate că uneori e bine să fie și așa. Poate că avem nevoie să ne aducem aminte că democrația este precedată de comunism… și așa mai departe. Să nu uităm nicio clipă că fiecare om este un univers. Fiecare își explică realitatea după mintea lui, dar o face cu convingere și naturalețe. Vizionare plăcută!

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.