Minoritățile Domnului

M

Minority-Majority

„Copii ai lui Israel, întoarceți-vă la Domnul, Dumnezeul lui Avraam, lui Isaac și Israel, ca să Se întoarcă și El la voi” – iată mesajul ce-l purtau alergătorii prin țara lui Efraim, Manase și Zabulon (2Cron. 30.6-10). Erau și alte cuvinte, la fel de pline de conținut și provocare, care chemau evreii la pocăință. Ezechia, împăratul cel bun, își dorea o reformă în toată regula, o întoarcere colectivă cu fața spre Dumnezeu. Visa la o nouă teocrație în care Cel Preaînalt să fie cinstit de către toți și cu o pioșenie totală.

Care a fost rezultatul? „Ei râdeau și își băteau joc de ei” (vers. 10f)! Mesajul pocăinței a fost întâmpinat cu retincență și dispreț, ca o glumă proastă. Întoarcerea la Dumnezeu părea o poveste de copii, un discurs ce mereu i se potrivește altuia. Citind toate astea nu poți rămâne insensibil. Nu poți să nu te gândești la starea actuală a lucrurilor. Câți dintre contemporanii noștri nu au aceeași reacție?! Cât de neauzit rămâne acest mesaj spiritual, această chemare venită din partea un Dumnezeu iubitor ce dorește restabilirea relației?! Majoritatea cade mereu de partea răzvrătirii și a ignoranței.

Dar, printr-o providență a lucrurilor, Dumnezeu are printre oameni o minoritate lucidă. Câțiva oameni din Așer, Manase și Zabulon care „s-au smerit și au venit la Ierusalim” (vers. 11). Sunt cei puțini, mereu „câțiva”, care merg împotriva curentului. Sunt cei care au urechi de auzit, cei care iau seama și se îndreaptă. Ei apucă drumul Ierusalimului, recitesc Cartea Legii și reaprind jarul fumegând al închinării. Sunt mâna aceea de oameni care fac diferența, care se desprind de mulțime și pentru care Dumnezeu salvează o țară. Sunt păcătoșii care vor să devină sfinți, neputincioșii care vor mai mult.

Așa lucrează bunul Dumnezeu. Pentru o mai bună vizibilitate, El alege să miște istoria cu cei puțini. Câtă vreme stau sub semnul revelației și al sfințeniei, minoritățile sunt instrumente folosite în marele plan al lui Dumnezeu. Acestea nu sunt clișee reci, ci realități cu un profund conținut devoțional. Să alegi în fiecare zi în mod diferit, să te pui sub autoritatea mesajului pocăinței, te învrednicește într-un mod aparte. Nu ești doar în siguranță, ci poți avea o viață pilduitoare pentru semeni!

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.