În acest spațiu de un rafinament aparte s-au născut – la sfârșitul secolului XIX – texte nemuritoare. Îndrăgite deopotrivă de copii și adulți, savuroasele povestiri ieșeau din pana lui Mark Twain.
A plecat dintre noi la 21 aprilie 1910, iar de atunci s-a scurs mai bine de un secol. Cel mai mare umorist american și unul dintre cei mai mari pe plan mondial, Twain a citit în răspăr întreaga realitate. Nu s-a sfiit să atace subiecte controversate ale vremii, dând dovadă de o originalitate uimitoare. Cu inteligență și geniu, a reușit să ajungă foarte adesea în inima fenomenelor. Hazul său e dat de o bună cunoaștere a cotidianului, dar și de felul concis de a-l exprima.
Biblioteca este impresionantă, aș zice. Decorată în stilul epocii, ea conferă un spațiu generos și agreabil. Tihnă, inspirație și profunzime – cam acestea ar fi cuvintele ce i se potrivesc. Deși la început a fost realmente sărac, Mark Twain a reușit să aibă în partea a doua a vieții habitatul ce-l merita. Merită, într-o zi ca aceasta, să ne aducem aminte de el și de creațiile sale.