Rafinament și generozitate

R

 

În acest spațiu de un rafinament aparte s-au născut – la sfârșitul secolului XIX – texte nemuritoare. Îndrăgite deopotrivă de copii și adulți, savuroasele povestiri ieșeau din pana lui Mark Twain.

A plecat dintre noi la 21 aprilie 1910, iar de atunci s-a scurs mai bine de un secol. Cel mai mare umorist american și unul dintre cei mai mari pe plan mondial, Twain a citit în răspăr întreaga realitate. Nu s-a sfiit să atace subiecte controversate ale vremii, dând dovadă de o originalitate uimitoare. Cu inteligență și geniu, a reușit să ajungă foarte adesea în inima fenomenelor. Hazul său e dat de o bună cunoaștere a cotidianului, dar și de felul concis de a-l exprima.

Biblioteca este impresionantă, aș zice. Decorată în stilul epocii, ea conferă un spațiu generos și agreabil. Tihnă, inspirație și profunzime – cam acestea ar fi cuvintele ce i se potrivesc. Deși la început a fost realmente sărac, Mark Twain a reușit să aibă în partea a doua a vieții habitatul ce-l merita. Merită, într-o zi ca aceasta, să ne aducem aminte de el și de creațiile sale.

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.