Exercițiu de neuitare: John Steinbeck

E

Tot într-un 27 februarie, în anul 1902, se năștea marele romancier John Steinbeck. S-a născut în localitatea Salinas (California), din doi părinți educați și cu vădite înclinații umaniste. Școala elementară și liceul le-a urmat în orășelul natal, iar apoi urmează cursurile Universității Stanford. Pentru a se putea întreține se vede nevoit să lucreze ca muncitor necalificat. Nu se dă înapoi de la munca fizică și, după unii, dezonorantă. Până când va începe să câștige din propriile producții literare va face diverse meserii.

Renumele său se sprijină pe romanele naturaliste care oglindesc viața muncitorilor, lucrări scrise în anii 1930. Printre acestea se numără Tortilla Flat (1935, ecranizat în 1942); Bătălie îndoielnică (1936); Oameni și șoareci (1937), precum și marele succes Fructele mâniei (1939).

În Al Doilea Război Mondial a fost respondent de război. Urmează apoi o altă serie de romane care-l vor conduce către Premiul Nobel în anul 1962. Drumul spre Nobel era pregătit de Cannery Row (1945); Perla (1947); Autobuzul rătăcit (1947) și La răsărit de Eden (1952).

Ar mai fi de menționat The Winter of Our Discontent (Iarna vrajbei noastre) scrisă în 1961. Această lucrare este una dintre cele mai avizate critici ale decadenței americane. Marele scriitor înfiera pierderea absoluturilor și a moralității iudeo-creștine. Cam în acești termeni se consumă și ultimii săi ani de viață. Se stinge în anul 1968, într-un decembrie geros. A lăsat în urmă o operă impresionantă și plină de candoare; dar și o biografie demnă de studiat.

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.