Crăciunul pe vremuri

C

Neagu Djuvara nu e doar un istoric savuros. El a devenit (sau devine) parte din istoria patriei și-a Europei. Încă puțin și ne salută de la înălțimea celor 100 de ani, povestindu-ne cu candoare evenimente pe care noi le știm doar din cărți. O istorie vie a schimbărilor ultimului veac o putem auzi live, în interpretarea lui Djuvara. Mici detalii – care fac deliciul oricărei povestiri – ne sunt oferite cu umor și pasiune. Era mai simplu pe atunci, mai interiorizat și mai discret. Opulența parcă nu era atât de evidentă, iar oamenii aveau timp și pentru sensuri mai profunde.
Azi, prin comparație, suntem mult mai tributari lucrurilor exterioare. Comercialul ne-a confiscat sărbătorile, ne-a sedus pe nesimțite. Ne trezim înconjurați de meniuri și cadouri dintre cele mai scumpe, dar perzând semnificații importante.
De ce nu ne-am propune anul acesta altfel?! Să pledăm pentru mai multă simpitate și tihnă. Să ne mulțumim cu lucrurile strict necesare, dar să intensificăm relațiile cu cei dragi. Să zâmbim mai mult decât să alergăm; să oferim mai mult decât să așteptăm. Și, pentru că tot vizionăm acest material, să mai tragem cu urechea spre felul cum era cândva, undeva, la alții…

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.