Cel mai vechi papirus noutestamental

C

manuscrisulPrimul papirus cu textul Noului Testament a fost descoperit în anul 1844 și a văzut lumina tiparului în 1868. Este vorba despre un manuscris datând din anul 325, cel mai vechi manuscris complet al Noului Testament.

Isprava îi aparține biblistului german Constantin von Tischendorf (1815-1874) și s-a numit de atunci încoace: Codex Sinaiticus (datorită Mănăstirii Sfânta Ecaterina de la Sinai, unde a fost descoperit).

Tischendorf s-a născut în Lengenfeld (Saxonia), ca fiu de medic. Înainte de 1834 a avut o carieră strălucită la Universitatea de la Leipzig, unde a fost profund influențat de Georg Benedict Winer – unul dintre cei mai mari teologi protestanți germani specializați în studiul lingvistic al Noului Testament. În acest context s-a aplecat în mod deosebit asupra studiilor noutestamentale, devenind unul dintre cei mai mari specialiști în acest domeniu.

Codexul menționat se găsește la Biblioteca Britanică din Londra, deși poate fi accesta și în variantă digitalizată pe internet.

comentariu

De Ghiță Mocan

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.