Cea mai veche locuință…

C

Auzim tot mai des de civilizația pre-Cucuteni. Dacă geologii de frunte recunosc civilizația Cucuteni ca fiind prima din Europa, atunci ceea ce urmează e într-adevăr uimitor. Așadar. Când, în 2012, s-a deschis un prim sit arheologic în județul Suceava, forurile internaționale au ridicat din sprânceană. Lucurile însă au înaintat. Recent s-a deschis al doilea sit, în localitatea Baia (jud. Suceava), iar prezența cercetătorilor străini e tot mai mare. În special Universitatea din Cambridge și-a manifestat interesul pentru aceste săpături.

Faptul și mai interesant ține de descoperirea unei case vechi de aproximativ 6.000 de ani. Locuința descoperită la Baia are o suprafață de aproximativ 92 de metri pătrați, fiind cea mai mare din perioada pre-Cucuteni. „Este foarte nordica aceasta locuire, ceea ce inseamna ca trebuie regandita si rediscutata si bineinteles cercetata aceasta prima faza. Ca datare, asezarea de la Baia dateaza undeva 5200-5100 i.Hr.”, precizat directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu. Datarea se face la un laborator din Germania, ceea ce dă o credibilitate sporită întregii cercetări.

Iată un subiect apolitic ce merită urmărit. Dacă descoperirile vor continua în același ritm și cu aceeași relevanță, poate reușim și noi să atragem atenția Europei și altfel. Vom trăi și vom vedea!

 

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.