Care este cea mai lungă Evanghelie?

C

La prima vedere, cea mai lungă Evanghelie este Matei. Analizate prin prisma traducerilor actuale, Evangheliile pot fi aranjate astfel: Matei, Luca, Ioan și Marcu (de la cea mai lungă la cea mai scurtă). Și totuși, în limba greacă, adică în limba în care evangheliile au fost scrise și apoi transmise până la noi, lucrurile nu astau la fel.

Potrivit celei de a XXVI-a ediției a Nestle-Aland Novum Testemntum Greace (Stuttgart, 1979), ediția greacă cel mai des folosită în exegeză, lucrurile stau în felul următor:

  • LUCA: 19.496 de cuvinte;
  • MATEI: 18.363 de cuvinte;
  • IOAN: 15.675 de cuvinte;
  • MARCU: 11.313 de cuvinte.

Primele două locuri suferă, așadar, o modificare. Deși actuala împărțire pe versete modifică lucrurile, e bine să reținem acest amănunt: după original, Luca este cea mai lungă Evanghelie. Aflând acest detaliu, percepția noastră se va schimba și poate – într-un anumit fel – vom acorda o mai mare importanță materialului lucanic. Să rămânem aproape de Scriptură, mereu!

comentarii

De Ghiță Mocan

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.