Brațele lui Isus

B

Universalismul lui Isus s-a vădit de la Întrupare și până la Răstignire. Mama Lui era evreică din naștere, dară Tatăl Lui era Dumnezeu, care se afla deasupra tuturor distincțiilor individuale. Isus nu avea nici casă, nici țară, nici rasă, nici caracteristici tribale sau regionale. Aparținea Împărăției aflate dincolo de spațiu și timp. Dar era unit cu toți oamenii prin iubire. El era filantropia – iubirea de oameni – încarnată, și moartea Lui pe cruce a fost supremul act filantropic al vieții Lui pe pământ. Dar pentru El, prieteni erau toți oamenii, fără excepție. Învățăturile lui Isus nu excludeau pe nimeni. Mesajul Său a fost cel mai cuprinzător din toate. Nimeni înainte de El și nimeni după El nu și-a deschis brațele către întreaga omenire cu atâta încredere, căldură și naturalețe.

Livrez acest citat cu entuziasm. Editura Humanitas pune la dispoziția publicului român Viața lui Isus povestită de un credincios, scrisă de reputatul istoric Paul Johnson. Deși intenționez o recenzie mai amplă, nu pot să nu-mi exprim aprecierea pentru editor. Avem așadar încă o biografie a lui Isus pentru publicul larg, scrisă bine și atrăgător în același timp.

Precum se vede și aici, Johnson redă anumite detalii ale personalității lui Isus care se ascund la prima lectură a Evangheliilor. Pusă cu modestie sub semnul amatorismului, dar scrisă angajant, acestă carte este un deliciu. Sper să fie savurată de cât mai mulți, invitându-i spre o cristologie tot mai avizată.

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.