A merge (de) la biserică

A

Îmi dau seama că multora dintre cei care merg la biserică le este greu să înțeleagă sau să aceeapte aceasta, dar Isus nu a poruncit niciodată nimănui „să meargă la biserică”. În schimb, a poruncit apăsat Bisericii sale să meargă ea la oameni. Ca Trup al lui Hristos, Biserica a fost lăsată pe pământ cu scopul de a proclama Vestea Bună a Împărăției lui Dumnezeu. A reprezenta tot ceea ce Isus Hristos a făcut cât timpa a lucrat pe pământ este atât privilegiul, cât și responsabilitatea Bisericii. În nerăbdarea de a-i cuceri pe cei pierduți, nu am înțeles că sunt foarte puțini necredincioși care au o cât de mică dorință de a participa la întâlnirile unei biserici împreună cu o mulțime de oameni religioși cu care nu au decât foarte puțin sau chiar nimic în comun. Aceste suflete aflate veșnic în căutare nu prea au nici o șansă să audă vestea bună atât timp cât Biserica nu înțelege că porunca dată de Isus nu a fost VENIȚI, ci MERGEȚI!

Fragment din cartea Stop mersului la biserică! scrisă de Larry Pyle (Shalom, Oradea, 2002). O carte care trebuie citită de fiecare pastor și lucrător creștin – cum spunea Judson Cornwall, ne invită la o reflecție serioasă asupra destinului bisericilor contemporane. După ce ne vom fi făcut clădiri impozante, am mai rămas cu bisericile noastre în agenda lui Dumnezeu?! Mai poartă membrii noștri povara mântuirii semenilor lor?! Dar mai reușim noi să le transmitem cu seriozitate mesajul implicării?! Dinamismul pe care Hristos și l-a dorit de la Biserica Sa nu a rămas cumva o simplă amintire?! Iată întrebări ce așteapăt un răspuns angajant, o poziție clară.

Ne-am obișnuit poate prea mult să organizăm evenimente răsunătoare, să ne folosim de numele anumitor oameni pentru a proclama Vestea Bună. Am uitat că, în normalitatea lucrurilor, fiecare creștin este un misionar în lume. Riscăm o ghetoizare în propriile biserici, un fariseism latent și o lentoare vinovată. Pe această cale vom deveni tot mai insesnsibili față de marea noastră trimitere, dar și față de nevoia cea mai mare a celor de lângă noi: mântuirea. Să luăm aminte, așadar!

 

comentarii

  • Sunt de acord cu precizarea lui Larry Pyle, am citit cartea, (prin 2004 cred). Însă, din citat, la fel ca și din carte, lipsește o precizare foarte importantă: are biserica vreun rol? Dacă rămânrm la acest citat, se înțelege că biserica (serviciul divin) nu mai are nici un rost… Oare așa să fie? Eu cred că rolul bisericii și existența ei este pentru a-i echipa pe credincioși, pentru ca ei (credincioșii) să aibă părtășie unii cu alții (cântând, vorbind între ei cu psalmi -Efes.5:19; 1Cor. 14:26-, să își aducă aminte de Domnul Isus -1Cor. 11:24, 20, 33, 34) etc… Biserica își are rolul ei… problema este că noi ne-am închis între zidurile ei. Am vrut să fac această precizare pt că sunt tot mai multe glasuri care vorbesc total împotriva bisericii și a serviciilor divine. Fiți binecuvântați!

    • Binevenită precizarea ta. Subscriu. Nu sunt nici eu de acord cu acei autori (nu puțini, se pare) ce ne cer să încuiem bisericile locale sau să anulăm orice minimă organizare. Cred că este o habotnicie ce pare spirituală dar de fapt e un pericol. Cred și eu că biserica e locul unde prindem curaj, instrucțiuni și echipare pentru a depune mărturia afară.
      Fii binecuvântat!

      • Crestinism pagan? – Frank Viola, George Barna si Reimaginarea bisericii – Frank Viola sunt doua astfel de carti (ce indemna la dezinstitutionalizarea bisericii)…sunt rodul „preocuparilor legitime” (pentru Biserica lui Cristos) a lui (cine altul decat) Frank Viola!! Ambele au un gust amar (le-am parcurs in mare)…Insa, din nefericire, au un impact (destul de) mare…eu, cunosc personal cazuri (in Timisoara) in care membrii unor biserici au ascultat de glasul lui Viola (in detrimentul Scripturii)
        La ambele carti teologul Ben Witherington III ii raspunde pe masura lui Frank Viola (pe fostul sau blog http://benwitherington.blogspot.ro/)

        Mai ceava…terminologia pe care o folosim ca evanghelici romani, de multe ori nu este biblica…si de aici multe ineptii(sa-mi fie iertata utilizarea acestui termen)…nu cred ca este necesar sa dezvolt ideea! Un sondaj cu intrebarea „Ce este B/biserica?” ilustreaza acest (trist) adevar…

        Incolo fratii mei, fiti sanatosi!!

        • Da, aceste cărți merg exact în această direcție. Ele desconsideră biserica în varianta ei locală, fizică. Desigur că este o exagerare de care trebuie să ne ferim.
          Cu bine.

De Ghiță Mocan

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.