Două motive…

D

DOUĂ MOTIVE PENTRU EȘECUL CĂSNICIILOR:

  1. Bărbații și femeile intră în căsnicie așteptându-se la „povestiri romantice” și fiind prea puțin pregătiți.

Nu este oare o ironie a sorții faptul că o diplomă de instalatoor se obține ddupă patru ani de pregătire, în timp ce pentru o diplomă de om căsătoorit nu e nevoie decât de dorința a două trupuri și uneori de un test de sânge? Așa cum mulți dintre noi parcurg sistemul de învățământ fără a li se preda vreun curs fundamental de comunicare, tot așa mulți bărbați se căsătoresc fără nicio cunoștință despre cum se construiește oo relație adevărată. Pe scurt, cei mai mulți bărbați nu au nicio idee despre cum să-și iubească soțiile astfel încât să fie amândoi fericiți…

Cât de trist este faptul că noi, bărbații, nu știm cum să ne recâștigăm soțiile sau cum să facem să le păstrăm. Dar cum să le putem câștiga afecțiunea, respectu, iubirea și cooperarea când noi nici măcar nu știm de unde să începem? În loc de a încerca să învețe cum se repară o căsnicie șubrezită, cei mai mulți dintre noi mai degrabă se aruncă pe panta divorțului.

Violăm legile inerente unei bune relații în căsnicie și ne mirăm apoi de ce totul se duce pe râpă. Dar nu ne-am mira dacă legea aerodinamicii ar duce la prăbușirea unui avion cu o singură aripă. 

  1. Bărbații și femeile nu înțeleg diferențele dintre bărbați și femei

Mă voi aventura să spun că cele mai multe dificultăți în căsnicie provin din faptul că bărbații și femeile sunt complet diferiți. Diferențele (emoționale, mentale și fizice) sunt atât ddde mari, încât fără a face un efort concentrat de a înțelege, o căsnicie fericită este aproape imposibilă…

Există dovezi puternice care indică faptul că „sediul” emoțiilor din creierul bărbatului este diferit configurat de cel al femeii. 

Ținând cont doar de aceste două diferențe, putem spune că bărbații și femeile sunt la mare depărtare unii de alții, atât din punct de vedere fizic, cât și emoțional.

(Fragmente din cartea Cum să-ți înțelegi soția. La bine și la greu, de Gary Smalley, trad. Lucian Popescu, ed. a II-a, Curtea Veche, București, 2007)

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.