Viața și piscurile ei

V

Se numește Uca Marinescu și este cea mai cunoscută femeie explorator din România. Are 72 de ani, iar cei de la Ziare.com au avut inspirația de-ai lua un interviu. Spun au avut inspirația pentru că d-na Marinescu are o viață retrasă și nu se expune prea mult prin interviuri sau apariții TV. Cum se întâmplă adesea, oamenii de ispravă rămân într-un anonimat ilustru, în vreme ce diletanții nu mai prididescă să se exhibe.

Este prima româncă ce-a ajuns în Antarctica. Și nu doar atât. E prima femeie din lume care a ajuns într-un singur an la cei doi poli ai Pământului. A traversat Africa, a fost de șase ori în Tibet și a escaladat vârful Mont Blanc. A avut planuri mărețe iar o bună parte i s-au împlinit. A învățat ce înseamnă să reziști, să lupți și să fi tenace. Nu s-a bizuit niciodată pe lucruri facile, ci a visat întodeauna la mai mul. Și a învins!

Acum, la această vârstă, spune: Munții mei mă cheamă acasă. O spune cu nostalgie după Mărginimea Sibiului și Harghita, locurile de unde îi proveneau părinții. Trăiește în Capitală, dar inima-i este încă pe piscuri amețitor de înalte. Își îngrijește sănătatea și încearcă să le fie aproape celor dragi. Și, din nou, o femeie care ar merita o mai bună mediatizare e uitată în mod vinovat…

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.