Exercițiu de neuitare: Thomas Morus

E

La 6 iulie 1535 s-a stins Thomas Morus. Catolic practicant, avocat, scriitor și om de stat englez, Morus a fost unul dintre reprezentanții de seamă ai umanismului european. A ocupat de-a lungul vieții mai multe funcții publice, inclusiv aceea de Lord Cancelar (1529-1532). A rămas în istorie prin publicarea cărții Utopia, nume dat de autor unei inslule ideale, așa cum își imagina el Anglia. A legat o prietenie ilustră cu Erasmus de Rotterdam. Direct sau indirect, a intrat în polemică cu scrierile lui Martin Luther, apărând mai ales sacramentalismul catolic.

În 1505, la 27 de ani, s-a căsătorit pentru prima dată, cu Jane Colt. Potrivit primului său biograf (William Roper), Morus ar fi vrut să se căsătorească de fapt cu prima fiică a lui John Colt, însă a crezut că Jane s-ar simți lezată dacă ar face acest gest. Așa se face că a luat-o pe fiica cea mare de nevastă și a avut cu ea patru copii (Margaret, Elizabeth, Cicely și John). Pe lângă aceștia, Morus a mai adoptat o fetiță orfană, pe nume Margaret Giggs. A fost foarte devotat familiei și – contrar epocii – a investit masiv în educația fetelor. Soția s-a stins în anul 1511, iar Morus s-a recăsătorit cu Alice Meddleton, care era cu șapte ani mai mare decât el și era, la rândul ei, văduvă. N-au avut copii, deși Morus a adoptat-o pe fiica ei (pe nume tot Alice).

Fapta cea mare a fost însă sfârșitul său. N-a acceptat ca regele Henric VIII să devină capul Bisericii Angliei și nici să se căsătorească oficial cu o curtezană sub pretextul că din căsătoria legitimă nu rezultă niciun moștenitor. În felul acesta el rămânea fidel principiilor Scripturii și ale Bisericii Catolice, dar și onest față de propria conștiință. Ce s-a întâmplat după aceea? Regele a considerat atitudinea lui Morus drept o trădare, închizându-l în Turnul Londrei și apoi executându-l public.

La 400 de ani după moartea sa (1935), Biserica Catolică – prin papa Pius al XI-lea – l-a canonizat. Este celebrat la 22 iunie, împreună cu John Fisher, cu care de altfel a fost închis în Turnul Londrei (din aceleași motive) și care, la rându-i, a fost martirizat. Morus rămâne un reper de fidelitate și curaj, o lumină care iradiză istoria adesea întunecată a lumii.

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.