Exercițiu de neuitare: Ileana a României

E

La 5 ianuarie 1909, se năștea la București cea care urma să devină Ileana a României. A fost fiica cea mică a regelui Ferdinand I al României și a reginei Maria, arhiducesă de Austria prin căsătorie și stareță ortodoxă, sub numele de „Maica Alexandra”. Principesa Ileana a fost mătușa regelui Mihai de Romania. Principesa Ileana se înrudea prin mama sa, regina Maria, cu familiile regale din Marea Britanie și Rusia.

Până la vârsta de 5 ani s-a bucurat de toate privilegiile unei vieți la palat. Declanșarea Primului Razboi Mondial, a obligat famila regală să se refugieze din calea trupelor germane la Iași. Educația a primit-o cu precădere în familie, de la pregătitori, de la părinti și de la personalul curții. De la mama sa a învățat limbile engleza și franceza, iar de la tata, germana. A fost crescută cu dragostea față de poporul român, față de tradițiile și limba lui. Cu timpul, frecventează Colegiul din Heathfield-Ascot din Marea Britanie și, după aceea, studiază sculptura cu Ion Jalea și pictura cu Jean Al.Steriadi.

Domnița Ileana – cum o numeau apropiații – a fost fondatoarea sau președintele a unor organizații de cercetași ca Asociația Creștină a Femeilor Române, Asociația Ghidelor și Ghizilor din România etc. Este cunoscută pasiunea ei pentru yachting. După o pregătire îndelungată, obține brevetul de căpitan de cursă lungă, navigând mai mulți ani cu yachtul „Isprava”, fiind singura femeie din România cu această calificare. Participă la diverse expediții în Munții Carpați, fiind o iubitoare împătimită a naturii.

În vara anului 1930, însoțind-o pe Regină într-o vizită în Spania, Principesa îl întâlnește la Barcelona pe Arhiducele Anton de Habsburg. Era „un băiat foarte frumos, înalt, blond, sportiv, distins“ – cum va declara mai târziu. În martie 1931, Ileana și Regina Maria, întorcându-se dintr-o vizită la Paris, răspund unei invitații primite din Umrich, de la reședința verilor Hohenzollern. Aici, Ileana îl reîntâlnește pe Arhiducele Anton. Se pare că reîntâlnirea nu era întâmplătoare, Arhiducele fiind chemat la dorința expresă a Regelui Carol al II-lea. Inițiativa s-a dovedit inspirată. La întoarcerea în țară, Ileana a anunțat oficial că intenționează să se căsătorească cu arhiducele austriac. Șeful Casei Regale Române, Regele Carol al II-lea, își dă acordul. A fost ultima căsătorie oficială încheiată în țară pentru un membru al familiei regale române. Ceremonia a avut loc la Castelul Pelișor. Pentru că tatăl ei murise în 1927, a fost condusă la altar de fratele mai mare, regele Carol al II-lea.

Conjucturile politice ale timpurilor, revoluția din Spania și decizia lui Carol al II-lea ca descendenții din familia Habsburg sa nu fie născuți pe pământ românesc a pus pe tinerii căsătoriți în mare dificultate. Ei sunt nevoiți să plece în Austria în 1931. S-au stabilit la Castelul de la Sonnberg, în apropierea Vienei. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial Ileana a organizat un spital pentru soldații români la castel. În martie 1944, ca să scape de persecuțiile naziștilor s-a mutat de la Viena cu întreaga familie înapoi în România unde a locuit la Castelul Bran, primit de mama sa cadou din partea orașului Brașov. Înființează lângă Castel, „Spitalul Inima Reginei”, în onoarea reginei Maria. Din nefericire, țara a fost invadată la scurt timp de armata roșie, iar regele Mihai a fost forțat să abdice. Principesa s-a mutat cu întreaga sa familie întâi în Elveția, apoi în Argentina. La Buenos Aires a înființat un cămin destinat refugiaților politici români, cămin ce a purtat numele mamei sale, “Regina Maria”. În 1950 Ileana împreună cu copiii au ajuns la Boston, Statele Unite.

Ajunsă pe tărâm american, după ce divorțase de Anton (în 1954) și de următorul ei soț, Ștefan Isărescu (în 1965), Ileana de România s-a călugărit, devenind Maica Alexandra. A fondat mănăstirea „Schimbarea la Față” din Ellwood City, Pennsylvania, a cărei stareță a fost până la moarte. În septembrie 1990, pe când avea 81 de ani, a vizitat din nou România mult iubită. N-avea s-o mai ducă mult, pentru că la 21 ianuarie 1991, se stinge la un spital din Ohio (SUA), trupul ei fiind depus în incinta mănăstiri ce-o fondase.

Un parcurs tumultos și atipic pentru o arhiducesă. Detalii savuroase puteți găsi în autobiografia sa: Trăiesc din nou. Dincolo de umbrele unei biografii palpitante, Ileana a rămas în memoria colectivă ca una dintre cele mai mari femei ce-ai trăit în România. S-a luptat întreaga viață cu propriile limite, a crezut dincolo de evidențe, a răspândit atâta bunătate în jur. În comparație cu vedetele mondene ce se perindă prin mass-media, Ileana de România este cu adevărat o alternativă.

comentariu

De Ghiță Mocan

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.