Exercițiu de neuitare: C. S. Lewis

E

lewis

La 29 noiembrie 1898 se năștea, în Irlanda, cunoscutul apologet creștin: Clive Staples Lewis (C. S. Lewis). La 10 ani a fost încredințat unui tutore ce s-a ocupat de educația lui, apoi a urmat cursul firesc al școlii. Și-a petrecut copilăria în compania fratelui mai mare, Warren, mult diferit de el, dar complementar în același timp. Se dovedește încă de timpuriu atras de literatura fantastică. Dovedește o aplecare specială spre cultura de orice fel, fiind mereu însetat după cunoaștere și relații autentice. În singura sa lucrare autobiografică –Surprins de bucurie – povestește o parte din noianul bucuriilor copilăriei, plaiurile natale și bogăția de relații prin care a început să cunoască lumea. Potrivit aceleiași lucrări, Lewis a fost botezat în Biserica Irlandei în copilărie, dar la vârsta adolescenței s-a îndepărtat de credință. La 32 de ani s-a reîntors la anglicanism, mai ales sub influența lui J. R. Tolkien și a altor prieteni apropiați. Abia acum, în deplină maturitate, scriitorul are parte de o convertire autentică și care îi va determina întreaga existență. Întreaga sa operă va fi influențată de convingerile sale creștine, de relația pe care a dezvoltat-o cu Dumnezeu și cu Biserica.

A fost nuvelist, poet, profesor, medievalist, critic literar, eseist, teolog laic și însetat de cunoatere. A ocupat poziții academice atât la Universitatea din Oxford (1925-1954), cât și la Universitatea din Cambridge (1954-1963). Este cunoscut în sepecial datorită Cronicilor din Narnia – cap de afiș al operelor sale de ficțiune, dar și datorită unor tratate cum ar fi: Creștinism pur și simpluDespre minuni și Problema durerii.

Deși celibatar convins multă vreme, în anul 1956 se căsătorește cu scriitoarea americană Joy Davidman, care se va stinge de cancer patru ani mai târziu (la vârsta de 45 de ani). Lewis o va urma în glorie câțiva ani mai târziu, pe 22 noiembrie 1963 – cu numai o săptămână înainte de a împlini 65 de ani. Cărțile lui însă au devenit bestsales-uri încă din timpul vieții. Au fost traduse în peste 30 de limbi, în milioane de exemplare. Creștini de diferite denominațiuni au găsit în aceste scrieri un izvor de înțelepciune și încurajare. Deși anglican, Lewis a înțeles esența lucrurilor și a spiritualității. A gândit în termeni neutri și profunzi, încercând mereu să fie onest și autentic.

Cărțile lui au apărut în românește, la diferite edituri și în mai multe ediții, imediat după Revoluție. Nu cred că există evanghelic iubitor de carte și care să nu fi lecturat măcar una dintre acestea. Prospețimea și adâncimea acestor scrieri uimește și luminează deopotrivă. C. S. Lewis rămâne, fără îndoială, unul dintre cei mai mari apologeți ai secolului trecut, o minte și un spirit de mare rafinament. Biografia și opera converg înspre același deziderat, adăpând mintea generațiilor ce vin. Gândirea lui merită frecventată cu program, pentru deliciul și validitatea ce-o conține. Un om aparte, un martor al Împărăției de Sus, aici printre noi, cei atât de pământeni.

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.