Exercițiu de neuitare: A. S. Pușkin

E

Urmare a unui duel, în anul 1837 se stingea cel mai mare poet al Rusiei: Aleksandr Sergheevici Pușkin. N-avea nici 40 de ani, era în floarea vârstei și a maturității literare. Egalul lui Eminescu de peste Prut, Pușkin a lăsat literaturii universale un tezaur ilustru. Considerat fondatorul limbii ruse moderne, poetul a fost un romantic învederat.

Descendent atât pe linie maternă cât și paternă din alese familii nobiliare, micuțul avea să crească într-o ambianță culturală de invidiat. Și-a început cariera literară pe când era elev la Liceul Imperial din Țarskoie Selo (mai târziu redenumit Pușkin). Prima operă a fost poemul romantic Rusdan și Ludmila (1820). Notorietatea sa era în creștere când, datorită unui impuls interior puternic, poetul se alătură micării revoluționare ce a produs răscoala decembristă din 1825. În această postură el a fost marginalizat și obligat indirect să se mute în provincie (de la Moscova, unde se născuse).

Deși expus la tot felul de asperități existențiale, Pușkin a făcut dovada unei perioade extrem de fecunde sub aspect literar. În acești ani – pe lângă o seamă de opere – el avea să publice lucrarea sa majoră: Evgeni Oneghin (1833). Urmează reîntoarcerea la Moscova, cu îngăduința lui Nicolae I, dar și o altă pleiadă de opere în special cu caracter istoric și naționalist. Și totuși, ultimii ani i-au fost marcați de destinul țăranului rus. Avea să se aplece în mod special asupra temei, deși cercurile de la curte o respingeau din fașă.

Dintre poeziile ce-mi plac mult la Pușkin voi reda mai jos doar două. Probabil că în viitor, în situații oportune, voi transcrie aici și altele. Prima se numește Eu te-am iubit și descrie bine înclinația romantică a poetului; a doua În greu surghiun siberian și descrie sensibilitatea socială pe care-o avea.

Eu te-am iubit

Eu te-am iubit și poate că iubirea

În suflet  încă nu s-a stins de tot;

Dar nici neliniște și nici tristețe

Ea nu îți va mai da, așa socot.

Fără cuvinte te-am iubit, fără nădejde,

De gelozie, de sfială chinuit.

Dea Domnul să mai fii cândva iubită

Așa adânc, așa gingaș cum te-am iubit.

 

În greu surghiun siberian

În greu surghiun siberian

Răbdați osânda cu mândrie,

Căci truda voastră nu-i în van,

Gândirea voastră-i veșnic vie.

Nădejdea, soră cu urgia,

În hruba neagră de blesteme

În voi trezi-va voioșia,

Căci va veni dorita vreme:

Iubiri, prietenii profunde

Vor trece porți cu lacăt greu,

Așa cum pân la voi pătrunde

În ocnă, liber, glasul meu.

Cădea-vor lanțuri, temniți crunte

Și frații vor veni spre voi,

Cu libertatea scumpă-n frunte

Să vă dea spada înapoi.

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.