Dan Hăulică despre „cancerul comunist”

D

Plecat recent dintre noi, acad. Dan Hăulică merită o aducere aminte. Criticul de artă s-a stins la 17 august, la vârsta de 82 de ani, după o lungă și grea suferință. Puțini totuși își mai amintesc de figura lui în contextul Revoluției Române. Pe 22 decembrie 1989, într-o emulație fără precedent, el a fost invitat la Televiziunea Română petru a interpreta faptele. Vezi revdea în material figuri de ieri și de azi, deși e greu să retrăim aceel momente la adevărata lor intensitate. Oricum, Dan Hăulică are o intervenție lucidă și coerentă, dar – mai ales – total dezinteresată în raport cu politicul.

Cuvintele bine alese, rostite din adânul inimii, fac din acest bărbat un patriot lăudabil. Diagnosticul pus, posibile terapii culturale și onestitatea gândirii, ni-l prezintă ca unul dintre cei mai importanți intelectuali postdecembriști. Mult prea fin și discret în spațiul public, el nu s-a impus totuși prea mult în toți acești ani. Lucrul acesta atestă, din nou, lipsa de discernământ al instituțiilor media, dar și ignoranța noastră. Suntem contemporani cu atâția oameni mari, personalități care oferă țării un nume și-o stimă, dar le cunoaștem mai bine după ce ne-au părăsit. Vă ofer acest material in memoriam, un infim omagiu pe care-l aducem unui om cu adevărat mare.

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.