Acasă… de Crăciun

A

Puteam să-l uităm?! Mă refer la Vărul Săndel, personaj mioritic și pitoresc. Toți iubitorii de folclor trebuie să-l știe bine, dar nu numai. Deși nu mă număr printre îndrăgostiții acestui gen, intervențiile și interpretările lui Săndel mi-au atras atenția. Băiat crescut în popor, păstrător de obiceiuri străvechi și cu graiul său maramureșean, nu ai cum să nu-l observi. Înainte de a deveni prezentator de emisiuni muzicale, a interpretat diferite piese clasice. S-a remarcat și prin câteva variante ethno bine lucrate și – pentru iubitorii genului – extrem de savurate.
Iutubul ce vi-l propun este cu adevărat românesc. Descrie întoarcerea copiilor acasă, o întoarcere prilejuită de Crăciun. Vechile obiceiuri apare și ele în versurile câtecului, dublate de nostalgia copilăriei. Cântecul este parcă un strigăt al inimii după vremuri demult apuse dar care pot fi reînviate în atmosfera de acasă. Numită Este Crăciun peste pământ, colinda se vrea a fi o chemare universală. Spiritul sărbătorii este destinat tututor, fără nici o restricție. Climaxul textului țintește totuși spre întâlnirea cu părinții. Crăciunul devine ocazia nimerită ca generațiile să-și dea mâna, iar apoi să-și amintească fecund. Să întrețină o stare de bine, să refacă relațiile șubrede și să-și dozeze puterile sufletului. Deși nu cea mai importantă parte a sărbătorii, e bine totuși să luăm seama la această nuanță.

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.