Puțină cristologie

P

Pardoxal, editurile românești nu s-au înghesuit în a publica multe cărți despre viața și învățăturile lui Hristos. În afara unor manuale confesionale, care sondează destul de didactic tema, suntem destul de săraci. Acesta este motivul pentru care vă propun două traduceri cu adevărat meritorii despre viața lui Isus. După cum veți vedea, ele au abordări diferite însă aceasta nu impietează asupra demersului. Una este riguros teologică, cealaltă este candidă și caldă, ca o zi de primăvară.

Scrisă de Armand Puig și intitulată Iisus. Un profil biografic (Meronia, București, 2006), lucrarea dă la iveală o erudiție cu adevărat remarcabilă. Decan al Facultății de Teologie Catolică din Barcelona, fost doctorand al cardinalului Joseph Ratzinger (actualul Benedict XVI), Puig este unul dintre cei mai bine cotați teologi ai momentului. Studiul său asupra vieții Mântuitorului depășește 600 de pagini și nu lasă pe dinafară nici un amănunt demn de știut. Totul se clădește pe o informare minuțioasă. Materialul biblic este expus unei exegeze sclipitoare, iar sursele sunt folosite cu multă băgare de seamă. Pe plan mondial este considerată una dintre cele mai riguroase despre subiect, mai cu seamă că autorul o scrie din perspectiva unui biblist. Tarele confesionale sunt lăsate în umbră, pentru a face loc analizei teologice de mare acuitate.

Nu e o carte de citit și gata. Cred că este o carte de raftul întâi, acolo de unde poți s-o iei când încă ești la birou. Densă și tehnică, lucrarea oferă informații prețioase despre subiect. O recomand dintr-o răsuflare celor care studiază teologia sau se află într-o formă de slujire. Dar o recomand cu aceeași căldură și celor care doresc mai mult decât aud la predici. A avea o viziune de ansabmlu asupra vieții Domnului Isus este foarte important.

Scrisă diferit, cartea lui Jacques Duquesne și intitulată Isus (Humanitas, București, 2005) trădează și ea o bună imersiune în temă. Scriind ISUS, am constatat că sunt mai credincios, dar și mai fericit că sunt astfel – recunoaște autorul. Jurnalist de calibru, dar un om cu puternice trăiri religioase, Duquesne este un scriitor îndrăgit în Franța și nu numai. Cu un pitoresc nemaivăzut, autorul reușește să refacă tabloul vieții lui Isus. Descrierile legate de natură, viața omanilor, cutumele vremii sunt încântătoare. Amănuntele teologice sunt introduse în text oarecum pieziș, astfel încât ai impresia că citești o poveste. Spre deosebire de cartea lui Puig, aceasta se adresează cu precădere publicului neavizat, dar interesat de biografia lui Isus. Deși mlădioasă de la prima până la ultima pagină, lucrarea nu diluează mesajul. Isus Hristos este prezentat în mediul natural evreiesc, dar în același timp dincolo de omenitatea Lui. Lectura ei produce o adevărată plăcere.

Nu aș sugera să alegeți una dintre ele. Aș fi încântat să aflu că le citiți pe amândouă. Sunt scriituri diferite, însă demne de încredere. Rigoarea primeia cere oarecum savoarea celeilalte. Dar și savoarea celei de a doua impune rigoarea teologică a celei dintâi. Suntem privilegiați să avem în limba română aceste două lucrări de excepție. Până să ajungă la noi, cărțile prezentate mai sus au făcut deja istorie.

comentarii

De Ghiță Mocan

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.