Iubitorii de Scriptură și de rugăciune vor aprecia detaliul. Am aflat că apostolul Pavel folosește 16 cuvinte diferite care descriu rugăciunea. Nu intru în detalii. Mai adaug doar că – în 13 epistole – cei 16 termeni se folosesc de 105 ori. Un număr record de ocurențe, dacă ne gândim că Evangheliile folosesc mult mai puține. Matei bunăoară operează cu 8 cuvinte pe care le folosește de 30 de ori; Marcu se rezumă la 5 pe care le utilizează de 18 ori; Luca folosește totuși 10 cuvinte în 36 de ipostaze textuale, iar la Ioan găsim doar 3 utilizate de 18 ori. Pentru a întregi oarecum schema, adăugăm că în Faptele Apostolilor avem 6 cuvinte diferite folosite de 36 de ori, iar în Evrei descoperim 3 cuvinte folosite o singură dată fiecare.
După cum rezultă, apostolul Pavel se clasează în fruntea clasamentului. Niciun scriitor uman al Noului Testament nu a utilizat mai mulți termeni pentru rugăciune, dar nici cu o frecvență mai mare. Rămâne imbatabil atât în ceea ce privește varietatea lingvistică, dar și în ceea ce privește persuasiunea utilizărilor. În contexte diferite, adresându-se unor destinatari diferiți, rugăciunea rămâne marele privilegiu. E imposibil de conceput viața de credință fără ea. Ignorată uneori până la uitare, forța ei se revendică atât în Scriptură cât și în experiența religioasă. Reflex al sufletului, ea îl pune pe om în cea mai fericită ipostază, susținând relația dintre om și Creatorul său.
Ar fi interesant de studiat pasajele în care apostolul vorbește despre rugăciune. Vom găsi mici confesiuni, îndemnuri, corecții, dar toate izvorâte din inima de tată a slujitorului. Pentru el rugăciunea nu este un accesoriu, ci un lucru esențial. Nimeni nu poate să reziste fără ea, nimeni nu se poate ruga îndeajuns. Ce bine ar fi dacă, smeriți, am reînvăța și noi lecția. Dacă ne-am apropia cu entuziasm și încredere de Dumnezeul nostru care ne așteaptă în închinare. E adevărat că cine stă pe genunchi va rămâne în credință. Și nu numai că va rămâne, va fi mereu proaspăt și va depune o mărturie pilduitoare.
Este foarte interesant,dar si foarte incitant.Nu ne lasa cu dorinta inflacarata de a cuoaste mai mult din tainele practicarii rugaciunii.Cum avem acces la aceste studii?
Din păcate nu pot oferi o cale de acces la aceste studii. Eu le-am cules din materiale diferite care, din păcate, nu sunt în limba română. Până una-alta, e bine să citiți cam tot ce vă cade în mână și care merită… evident.
Este foarte interesnt, dar si foarteincitant.Nu ne lasa cu dorinta inflacarata,de a cunoaste mai mult din tainele practicarii rugaciunii.Cum putem sa avem acces la aceste studii?