În mai puțin de 200 de pagini, Michael Reeves reușește o performanță lăudabilă. Ne prezintă contextul secolului XVI, nașterea ideilor reformatoare și pe reformatori înșiși. După aceste detalii v-ați aștepta la un manual de istorie din acela plictisitor și scorțos. Nici vorbă! Autorul pune toate aceste detalii istorice și teologice într-o poveste pe care oricine o poate savura. Fără lecturi pregătitoare sau un interes specific asupra subiectului, efectiv oricine poate să înțeleagă și să fie fascinat.
Lucrarea a apărut în anul 2011 la editura Făclia (Oradea) È™i poartă un titlu sugestiv: Flacăra nestinsă: introducere în Reformă. Autorul – Michael Reeves – este profesor È™i pastor al bisericii All Souls din Londra. Doctor în teologie dogmatică cu o teză susÈ›inută la King’s College, Reeves este unul dintre cele mai avizate voci în ceea ce priveÈ™te ideologia protestantă. Dar dincolo de erudiÈ›ia obligatorie, reuÈ™eÈ™te să scrie pe înÈ›elesul neiniÈ›iatului, atrăgător È™i util.
Cititorul se va întâlni cu John Wycliffe, Jan Hus, Martin Luther, Ulrich Zwingli și Jean Calvin, dar și cu puritanii englezi. Acești reformatori atât de diferiți ne sunt prezentați întâi de toate biografic. Aflăm detalii picante despre copilăria și tinerețea lor, dar și despre riscurile la care s-au expus predicând Reforma. Odată cu aceste nuanțe, mai degrabă strecurate printre ele, suntem instruiți și cu privire la adevărurile teologice ale protestantismului. Și încă ceva: toate amănuntele sunt bine plasate în contextul vremii, armonizate cu celelalte idei vehiculate în spațiul catolic occidental.
Lucarea nu este una polemică și nu-și propune să discute nuanțele teologice. Își urmează scopul inițial: să se adreseze creștinului neinițiat în studiul teologiei, oferind o imagine de ansamblu și nu analize particulare. Poate fi utilă inclusiv pentru studenți și plăcută chiar și profesorilor deja cunoscători ai subiectului. Dacă tot ne aflăm în Anul Reformei, de ce nu ne-am ajusta cunoștințele în domeniu. Spor să aveți!