Penticostalii evrei și misiunea

P

Christian Post este un cotidian creștin pe care-l consult regulat. Conține informații pertinente și aduse mereu la zi.

Aflu, pe la mijlocul lunii, de amploarea crescândă a evreilor mesianici. Ei se implică activ în evanghelicarea altor evrei, ceea ce mă face să cred că avem de-a face cu omul potrivit la locul potrivit. Mai aflu că unii dintre ei au devenit penticostali, fiind parte din organizația Assemblies of God. Interesant, aș zice.

Până acum am fost aproape convins că evreii creștini (mesianici) se vor integra foarte greu în vreo denominație neoprotestantă. Am avut parte să cunosc vreo câțiva (la București și Oradea) și le-am simțit retincența în această privință. Faptul ca unii au aderat la Assemblies of God ma surprinde. Nu vreau să fac aici judecăți de valoare, poate că această aderare s-a făcut în curăție de inimă. Să le dea Domnul izbândă în proiectele lor misionare. Suntem în fața unui misionerat etnic efectuat sub egida unei confesiuni neoprotestante puternice. Doamne ajută, Doamne dă izbândă!



comentarii

 • Sincer și eu m-am gândit la această variantă. Să sperăm totuși că e o simplă supoziție… nu știu ce să zic.
  Aș fi curios dacă aveți o informație cât de cât concludentă în acest sens….
  Vă aștept.

 • Într-adevăr interesantă această asociere. Dacă este făcută în curăţie de inimă cred că toţi au de câştigat. Totuşi tind să cred că asocierea este autentică mai ales ţinând cont de faptul că evreii mesianici din România nu reflectă nici pe departe evreii mesianici la nivel mondial care au depăşit de mult complexul de superioritate. De altfel nici penticostalismul românesc nu poate fi identificat cu Assemblies of God care este cu totul altceva.
  În concluzie sperăm ca acestă unitate să fie o pildă pentru mulţi.

 • Observ că arunci o lumină favorabilă asupra acestei asocieri. Dacă într-adevăr mesianicii de peste ocean sunt diferiți de cei de pe plaiuri mioritice…. se leaga lucrurile. Însă, dacă nu sunt difieriți, suspiciunea continuă.
  Fii binecuvântat.

 • Scumpi crestini, nu intelege nimeni de ce acuzati evreii mesianici de lucruri neadevarate , ca si „complexele de superioritate” . Eu am fost intre ei, si m-am simtit foarte binevenit, nu am gasit nimic care sa ma jigneasca pe mine sau pe altcineva . Totusi daca unii din noi ar dori sa insinueze ca „mesianicii vor sa se integreze in vreo denominatie neoprotestanta”, se inseala amarnic si nu dovedeste decat ca nu intelege ce inseamna mesianismul . Aceasta afirmatie este o minciuna cumplita Din contra, este mai mult decat cunoscut ca au aparut peste 80 de „biserici penticostale” in toata tara, care adera tot mai mult la practicarea iudaismului mesianic . Aceasta incercare de apropiere de Cuvantul lui Dumnezeu este nu numai binevenita ci , mai mult, se pare ca unii frati penticostali, care au cu adevarat botezul cu Duhul Sfant si bunl simt, incep sa nu mai suporte practicile pagane si lancezeala din biserici . Nu mai credeti lucrurile spuse pe dos .

 • Stimate domnule pastor , am auzit ca penticostal devine cineva care este botezat cu Duhul Sfant nu care adera aici sau acolo . Imi mai aduc aminte ca Cel care poate sa boteze cu Duhul Sfant, a spus ca lumea ii va cunoaste pe ucenicii Lui prin faptul ca se iubesc asa cum El i-a iubit.
  Cred ca asta e undeva in Scriptura . Daca e asa, imi spuneti si mie unde pot gasii asemenea oameni? Care se iubesc ? Eu as vrea tare mult sa fiu primit intre dansii .Eu vreau sa fiu credincios dar nu vreau altfel.
  Va multumesc.

 • Răspund acum la pentultimul comentariu, urmând ca la ultimul să vă scriu direct pe adresa de e-mail.
  Mă bucur pentru clarificările aduse. Personal sunt deschis să aflu noutăți în legătură cu mișcarea mesianică. Referirile mele erau strict legate de mediul românesc. Dar, cum spuneam, sunt opinii personale.
  Cele bune.

 • Slujesc intr-o comunitate de evrei mesianici si de ani de zile sunt implicat in misiune in comunitatile mesianice. In prezent nu cunosc vreo comunitate mesianica din tara care sa se fi asociat cu Assemblies of God. Este drept ca in mijlocul acestor comunitati vin crestini din toate cultele existente (baptisti, penticostali, crestini dupa evanghelie si in special adventisti) insa de aici si pana la asociere este mult. Nici nu exista in prezent proiecte ale evreilor mesianici (cel putin nu cunosc nici unul momentan) care sa se desfasoare sub „autoritate neoprotestanta”. Exista insa, o colaborare intre comunitatile mesianice si Biserica Ortodoxa in lucrarea de misiune TJC II (Catre cel de-al doilea conciliu de la Ierusalim). Mai multe despre asta cititi pe http://www.tjcii.org

  • Mulțumesc pentru precizări, Cristi.
   Da, tu ești în măsură să comentezi această postare. Ar fi interesant să ne oferi aici mai multe detalii despre mișcarea mesianică din România, așa cum o vezi tu (din interior).
   Fii binecuvântat.

De Ghiță Mocan

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.