Pe jumătate premiați

P

HotNews.ro a postat ieri un interviu cu Geir Lundestad, directorul Institutului Nobel din Norvegia. Discuția s-a purtat în jurul celui mai important premiu Nobel, anume Premiul pentru Pace, iar d-l director ne-a explicat școlărește care sunt rigorilor și procedura. A reușit să ne transmită acea sobrietate a premiului cu pricina dar și dificultatea în care este pusă comisia an de an.

În fine, afirmația care mie mi s-a părut cea mai intersantă era legată, evident, de România. În opinia avizată a dumnealui, țara noastră a câștigat o jumătate de premiu Nobel prin Elie Weisel. De ce o jumătate doar? Pentru că Weisel s-a născut la Sighetul Marmației în 1928, dar la începutul anilor 50 s-a stabilit definitiv în Israel și a devenit cetățeanul acestei țări. Premiul pentru Pace l-a obținut în anul 1986, ca o încunuare a întregii sale activități. Cei familiarizați cu personajul știu bine ce viață zbuciumată a avut și, pe de altă parte, ce lecție de tenacitate a lăsat în urmă…

Dar, ca să nu deviem de la subiect, suntem doar pe jumătate… premiați. Iarăși ne-am putea lamenta mioritic. Iar ursitoarele nu ne-au spus cum ar fi trebuit; iar istoria a fost mult prea cruntă cu noi. Aproape că-ți vine să te superi și pe Weisel că nu a rămas cetățean român toată viața. Dacă rămânea iată-ne și pe noi reprezentați în mod deplin. Să fim însă mulțumiți și să sperăm la mai mult!

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.