Nimic, nimic, nimic…

N

Am găsit undeva un mic fragment din marea operă a lui Reinhold Niebhur. Mi-a plăcut, l-am asimilat iar acum vi-l împărtășesc însoțit de câteva adnotări personale.

  • Nimic valoros nu este obținut în această viață; de aceea trebuie să fim salvați de speranță.
  • Nimic adevărat, bun sau frumos nu are înțeles în contextul istoric imediat; de aceea trebuie să fim salvați de credință.
  • Nimic din ceea ce facem, oricât de virtuos ar fi, nu poate fi realizat singur; de aceea trebuie să fim salvați de dragoste.

Iată o îmbinare reușită a celor trei virtuți cardinale. Marele teolog german nu se dezice nici de această dată. Reușește o ancorare a marilor teme creștine în contextul actual, dar o face cu o măiestrie de învidiat. Regretabil că nu avem Niebhur și în românește, dar speranța trebuie să lucreze în continuare. Desigur și credința și dragostea. Toate împreună. Acum și aici, până la capăt.

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.