Neguțătorie și cercetare

N

Spre deliciul îndrăgostiților de Scriptură și mai ales a celor care-și organizează bine viața, ofer mai jos două citate din Simeon Noul Teolog.

Vremea neguțătoriei pentru tot omul este acest timp al vieții de față; iar zilele acestei vieți sunt vădit rele pentru cei ce nu se folosesc bine de ele.

Ca orice mare gânditor, Simeon a fost preocupat de ireversibilitatea timpului. Orice am face, zilele trec asemenea unui râu ce curge spre mare. Nu putem stăvili scurgerea timpului, pentru că viața noastră se consumă în dimensiunea lui. Putem însă facem altceva: ne putem negocia bine zilele. Suntem într-un timp al negoțului, un timp în care putem cântări bine lucrurile. Tezaurul zilelor noastre poate fi irosit iremediabil, sau poate fi pierdut pe nesimțite. Nu există nici o pierdere mai mare decât pierderea de vreme. Să lași istoria să treacă pe lângă tine, iar tu să trăiești într-un haos pe dinăuntru.

Nimic altceva din toate celelalte nu este mai folositor sufletului care a ales să cugete la legea Domnului ziua și noaptea, decât cercetarea dumnezeieștilor Scripturi.

Subtilitatea propriei alegeri mă impresionează. Este vorba de persoana care a ales să cugete… Totul este, în utlimă instantă, o problemă de alegere (mai mult sau mai puțin conștientă). Așadar, pe fondul unei preocupări liber consimțite, creștinul adevărat își îndreaptă întreaga atenție asupra textului scriptural. Nimic nu-i poate oferi o zidire mai înaltă, nimic nu-l poate mulțumi mai mult. Orice alt material (scris sau oral) trece din capul locului pe o poziție secundară. Deplinătatea Cuvântului lui Dumnezeu trebuie să fie experimentată mereu și mereu.

Este interesant să vezi cum, de-a lungul secolelor, dragostea pentru Scriptură a făcut minuni. În singurătatea unei clipe, față în față cu textul sacru, oricare dintre noi se poate liniști. Mai mult, oricare poate primi noi puteri pentru a păși, sigur, înainte.

comentariu

De Ghiță Mocan

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.