Momente și… schițe

M

Este vorba de profesorul de drept internațional Richard Falk. Pe lângă prestigioasa poziție ce-o ocupă la Princeton, Falk este și Raportor special al ONU.  Atent analist al ultimelor evenimente, profesorul a lansat recent ideea celor patru rupturi. Mi s-a părut interesantă, motiv pentru care v-o împărtășesc.

Totul a început o dată cu dărâmarea Zidului Berlinului, în 1989. Acest eveniment este văzut ca unul definitoriu. Asemenea unei strașnice bubuituri, reverberațiile s-au resimțit în alte părți ale lumii. Execeptând revoluțiile împotriva comunismului, care au o importanță națională, au existat – cum spuneam – patru momente speciale care au marcat întreaga lume.

1. Prima ruptură a produs un deceniu de globalizare neoliberală, în care puterea statală a fost temporar și parțial eclipsată de oligarhii de la Davos (Elveția). Aceștia se întâlnesc anual în Forumul Economic Mondial, discutând paradigmele după care se face comerț pe întreg mapamondul.

2. A doua ruptură a intervenit o dată cu atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001. Impactul acestora a transferat autoritatea luării de decizii mari, globale, înapoi la Statele Unite, redevenite principalul actor internațional. Să menționăm că America mai avusese această poziție imediat după prăbușirea Uniunii Sovietice. Acum asistăm la o revenire în forță dar, în fond, pe aceeași linie de forță.

3. A treiar ruptură este criza economică globală, atât de actuală și dramatică în multe părți ale lumii. Totul a început – după cum se știe – cu recesiunea din 2008. Cel puțin trei urmări ale crizei s-au resimțit puternic: sărăcia, șomajul și creșterea prețurilor.

4. Cea de-a patra ruptură în guvernarea globală este asociată cu criza nerezolvată din Orientul Mijlociu. La aceasta se adaugă și criza – încă netranșată – din Africa de Nord, iar aici avem în vedere revoltele populare din Tunisia, care le-au aprins și pe cele din Egipt.

Aceste patru provocări la adresa ordinii existente au înscris în conșiința politică globală curajul și determinarea oamenilor obișnuiți, în special a tinerilor. Cea din urmă ruptură încă nu poate fi analizată la rece. Va mai trece puțin timp ca lucrul acesta să fie posibil.

Cred totuși că ideile propuse merită luate în calcul. Dacă te informezi mai îndeaproape asupra fiecăruia vei descoperi lucruri interesante. Vă las pe dvs. să le explorați și să faceți conexiunile potrivite.

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.