Modelul (după Pleșu)

M

În urmă cu câțiva ani, citeam în Dilema (devenită mai apoi Dilema veche) un articol interesant scris de Andrei Pleșu despre modele. Prin cuvinte bine alese și o frazare impecabilă, dl. Pleșu aducea aminte cititorului de precaritatea modelelor în societatea contemporană.

Apoi, socratic, editorialistul încearcă o definiție proprie a modelului de succes. Eu cred că i-a reușit de minune. V-o ofer:

Modelul e ceea ce te modelează. Și nu te poate modela decât ceea ce te umple de admirație, ceea ce poate pune în mișcare mecanismul complicat al unei aspirații legitime. (…)

Modelul e o perspectivă care te confiscă… Absența modelului provoacă gonflația eului și întreține mediocritatea scopurilor. O caracteristică a celor care nu și-au întâlnit niciodată modelul e mulțumirea de sine, suficiența tălâmbă, suspensia dubiilor. (…)

Modelul adevărat nu e o anticipare a țelului atins, un campion al tuturor răspunsurilor, o competență absolută, atotștiutoare, ci doar autoritatea care pășește înaintea ta pe aceeași cale.

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.