Pe la jumătatea lunii (aprilie), o știre a făcut turul României și (după observațiile mele) a trecut chiar granița. În timpul lucrărilor de reabilitare a vechii cetăți Apulum (Alba Iulia de azi), s-au descoperit ruinele unei biserici. Cum se întâmplă adesea, descoperirea a fost accidentală, iar acest amănunt face întreaga poveste mult mai interesantă.
Situat la o distanță de câțiva zeci de metri de Biserica Romano-Catolică, lăcașul pare să fi fost impunător. Discuțiile legate de datare sunt și ele interesante. Tot mai mult se avansează ideea unei vechimi impresionante. Deși e greu să faci aici matematică, specialiștii cred că avem de-a face cu o biserică dinaintea anului 1054 (anul schismei dintre Răsărit și Apus).
Dacă lucrurile se vor confirma în această direcție, concluziile la care vom ajunge vor fi în bună măsură inedite. Va trebui să reformulăm anumite teorii privitoare la pătrunderea creștinismului în Transilvania, dar și să înțelegem în alți termeni dezvoltarea acestuia. Sunt realmente curios care vor fi concluziile finale, pentru a ne putea pronunța cât mai sigur. Oricum, dacă aceasta datare nu este prea îndrăzneață, avem de-a face cu cel mai vechi edificiu religios din Transilvania.
Mi-ați stârnit alese emoții cu acest articol, nu doar din pricina interesului meu în acest domeniu dar și din pricina faptului că am vizitat Vechea Cetate cu numai câteva zile înainte de descoperire. Totuși, nu am știut nimic legat de această proaspătă descoperire, așa că, sincere mulțumiri!
Răzvan.
Mă bucur să mai găsesc pe cineva preocupat de subiect.
Suntem, cred, în fața uneia dintre cele mai mari descoperiri arheologice care – prin vechime – va eclipsa chiar și mănăstirile Moldovei.
O biserica paleocrestina in Transilvania ar ceva inedit cu adevarat. Am avea poate o farama de istorie a unui crestinism mai aproape de veritabil.
Fără îndoială. Temerea mea este legată de obiectivitatea cercetătorilor. Nu aș fi deloc încântată să o facă mai veche decât este. Mi-aș dori o rezoluție validă.