„Isus era pentru mine o realitate incontestabilă”

I

Am crescut cu povestirile Bibliei, care-mi erau citite cu voce tare. Multe ilustraţii mi-au rămas imprimate puternic în memorie – şi acum îl mai vad pe Daniel în groapa cu lei, şi pe Isus lăsând copiii să vină la El. Îmi plăceau povestirile despre Moise copil, despre David şi Iosif. Isus era pentru mine o realitate incontestabilă şi de aceea de-abia puteam asculta vorbindu-se despre crucificare fără să-mi acopăr faţa şi să-mi ascund lacrimile. Mergeam la biserică în fiecare duminică – nu-mi plăcea dar nici nu-mi displăcea în mod special; foarte curând însă am descoperit bucuria de a fi singură în biserica goală. Era uşor de făcut asta, căci casa noastră era construită în apropierea unei încântătoare capele vechi. Îmi dau seama acum că încă de mică îmi croiam pe neştiute calea spre meditaţie şi contemplaţie, deşi pe atunci aceste cuvinte n-ar fi însemnat nimic pentru mine. Cred că nimeni n-a încercat să-mi vorbească despre ce înseamnă religia ori sa-mi explice credinţa sau necesitatea ei. Religia era, asemeni existenţei părinţilor, un fapt – nu o speculaţie. Înclinaţiile mele religioase au trecut prin multe fluctuaţii, căci am fost atrasă când de o formă, când de alta; dar credinţa profundă în existenţa unui Tată ceresc ce ni s-a arătat prin Fiul Său nu m-a părăsit niciodată. Am fost înzestrată cu nepreţuitul dar de a nu mă îndoi niciodată.

(Din memoriile Principesei Ileana a  României,

devenită în America Maica Alexandra)

comentarii

 • si la ce a ajutat-o?
  e controversata viata ei religioasa… din punct de vedere biblic, crestinesc, nu religios (caci a fost maica)… doar Domnul stie daca a fost mantuita!

  • Nu sunt aici ca să-i iau apărarea (cum probabil realizează orice cititor).
   Am pus citatul pentru că realmente sună bine din toate punctele de vedere. Dacă a fost sau nu în acord cu viața ei, dacă a fost sau nu mânuită, chiar nu-mi propun să confirm sau să infirm.
   Aceeași recomandare ți-o fac și ție, cu aleasă prețuire!

De Ghiță Mocan

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.