„Încântarea începe să pună stăpânire pe mine“

Cea mai mare bucurie a mea este să evadez în podul căsuței din grădină, lângă gemulețul acela spart, care dă înspre vale. Acolo, în tăcere, iubesc iarba cea verde. Mișcările chinuite ale merilor au devenit parte din rugăciunea mea… Așa de mult iubesc această solitudine, încât atunci când merg pe cărarea către vechile grajduri ce stau la o parte, izolate de clădirile cele noi, încântarea începe să pună stăpânire pe mine din cap până-n picioare, iar pacea zâmbește până și în măduva oaselor mele.

Cam așa își descria Thomas Merton clipele de solitudine, de retragere. Fraza de mai sus face parte din lucrarea The Sign of Jonas, scrisă în anul 1953.

Câtă candoare și cât realism în această declarație. Seamănă cu o declarație de iubire clădită pe o onestitate exemplară. Să fi onest cu tine însuți, cu principiile și scopurile de ți le-ai fixat. Asta mi se pare extraordinar! O întoarcere spre Dumnezeu, spre tine însuți și spre natură. Într-o epocă a tehnologiei agresive, m-aș bucura să ne lăsăm seduși de această stare. Ar fi bine chiar să devină o dominantă a vieții noastre…

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.