Împătrita imagine a lui Caleb

Răsfoind Comentariul lui Warren Wiersbe pe Vechiul Testament, dau peste pasajul biblic din Iosua 13-14. Personajul principal al acestor capitole este Caleb (a cărui nume în traducere înseamnă „câine”) și care provenea dintr-o familie mixtă: tatăl său era chenezit iar mama din seminția lui Iuda. Cu o genealogie nu prea grozavă, el reușește totuși să-și marcheze generația în care a trăit și să fie omul lui Dumnezeu în câteva momente cheie. Iată-l în patru ipostaze diferite dar complementare:

1. Caleb suferindul

Potrivit Ios. 14.7, el avea 40 de ani la episodul cu Cades-Barnea, deci s-a născut în Egipt. Putem să-i intuim copilăria, să ne imaginăm suferința prin care a trecut sub apăsarea faraonică. Sigur, el n-a fost direct implicat, dar primele amintiri ale unui om sunt foarte puternice. Iar dacă nu dor atunci prea tare – pentru că un copil nu le poate conștientiza – ele devin cronice cu timpul, transformându-se în frustrări teribile. Iar dacă ar fi să punem o primă amprentă asupra vieții acestui om, aceasta ar fi suferința.

2. Caleb apărătorul

Ne referim la postura de iscoadă a lui Caleb. Alături de Iosua, acesta investigează țara Canaan și depune o mărturie plină de speranță. În vreme ce alte 10 iscoade umblau prin vedere și se temeau, Caleb este dintre puținii oameni ai credinței. Ce curaj să stai în fața unui popor cu inima moale ca apa și care nu mai vede nicio perspectivă?! Iar el tocmai acest lucru l-a făcut: a apărat onoarea lui Dumnezeu și s-a sprijinit pe promisiunile Lui.

3. Caleb rătăcitorul

Se știe că generația lui Caleb n-a intrat în țara promisă. Au pribegit din porunca lui Dumnezeu vreme de 40 de ani prin pustie, ca o consecință a neascultării și necredinței. Și totuși, Caleb a ajunt în cele din urmă în țară, chiar dacă a trebuit să sufere alături de un popor vinovat. A împărtășit suferințele confraților săi, a rătăcit alături de ai prin deșert, știindu-se totuși nevinovat în ceea ce privește promisiunea lui Dumnezeu. Inima lui era plină de credință, deși a îndurat în jurul său atâta răzvrătire și moarte.

4. Caleb cuceritorul

El devine mâna dreaptă a lui Iosua în cucerirea și împărțirea țării. El aduce aminte lui Iosua despre promisiunea lui Dumnezeu și despre Moise (Ios. 14.6-7) și tot el încurajează poporul. Deja are o experiență vastă, pentru că a fost martorul unei lungi călătorii și a asista la momentele esențiale ale exodului. Acum, în sfârșit, el poate fi o binecuvântare pentru cei din jurul său. Deși în vârstă, el vede totuși Canaanul pentru a doua oară, acum împreună cu întregul popor care pășește în acea țară oferită de Domnul Dumnezeu.

Un itinerar interesant pentru Caleb. Lecturând textul biblic putem afla detalii surprinzătoare și marcate de un realism extraordinar. De și el se „ascunde” în umbra lui Iosua (cum Iosua abia se vedea de Moise), Caleb rămâne unul dintre personajele penetrante ale Scripturii. Un om curajos, credincios și consecvent. Bravo lui!

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.