Holocaustul – contribuția românească

H

Holocaustul nu e o problemă evreiască, Holocaustul este o problemă a omenirii. În sensul că el reprezintă ura față de celălalt, ura față de un oarecare pe care vrei să-l transformi în subom. Dacă evreii ar fi dispărut, s-ar fi trecut la alte categorii. (Sorin Rosen, rabinul-șef al României)

După mediata Zi a Holocaustului în România (luni, 11 octombrie), presa centrală abundă în reacții și comentarii. Blogosfera este și ea doldora de analize și opinii de tot felul. România nu este o țară antisemită – cam asta ar fi concluzia.

Până și rabinul-șef, Sorin Rosen, este de aceeași părere. Cu toate acetea, într-un amplu interviu apărut în Evenimentul Zilei, el nu se sfiește în a arăta cu degetul spre lipsa noastră de caracter. Între 1933 și 1945, când Europa de Vest se întrecea în masacrarea evreilor, românii s-au făcut vinovați de cea mai cumplită boală: indiferența. Pare mai puțin grav, dar efectul este același. Antonescu este țapul ispășitor, dar atitudinea generală este poate mai condamnabilă.

Nu e singura dată în istorie când am reacționat așa. Cădem prea ușor pradă mimetismului ieftin și ne aruncăm dezinvolt asupra unor categorii deja devenite victime ale istoriei. Prin indolența noastră am intrat de multe ori în istoria mică; ne-am trezit prea des în debara. Cu ce ne ajută că au murit doar… 200.000 de evrei în România. Și unul ar fi fost suficient. Dar strădania de a fi pe placul celui tare cere sacrificii pe măsură.

Oare o comemorare ca și aceasta va avea un efect civilizator asupra noastră? Oare ni se va întări coloana vertebrală națională chiar dacă bat vânturi? Mi-aș dori să fie așa. Mi-aș dori să spunem NU mimetismului, lașității și indiferenței. Toate acestea sunt vinovății colective cumplite. Fie ca sufletul țării să se vindece de mutilațiile produse de anii ce s-au scurs.

comentarii

 • Cred ca ar trebui sa ne rugam si sa cerem iertare lui Dumnezeu, pentru acest pacat al indiferentei, comis de inaintasii nostri?!
  Multe salutari domn profesor!
  Daniel Udine

 • Multumesc Daniel.
  Mă bucur să te știu prin preajmă (virtual mă refer).
  Într-adevăr țara noastră are nevoie de vindecare spirituală.
  Doamne ajută!

 • Inaintasii nostri, nu numai ca nu se fac vinovati de crime impotriva evreilor, dar au fost victime ale cruzimii lor! Din anul 1948 pana in 1989,, datorita iudeo-bolsevismului,in Romania au fost asasinați politic peste 850 000 de Romani! Anchetatorii si tortionarii din „puscăriile Patriei”, au fost, majoritatea covarsitoare, evrei, unguri si tigani! Ii faceau pe martirrii Neamului meu „dusmani ai poporului” și ei, criminalii, imi stalceau limba intr-o vorbire mai deocheata decat romaneasca rostita de ambasadorul…Chinei (de ex.) la Bucuresti! Lasati-i pe evrei pacatelor crimelor lor, caci Isus nu le-a sus niciodata cuvinte de lauda! Frate Ghita, as vrea sa te aud odata pe Miziesului, cum explici dialogul dintre evrei si Isus, in Evanghelia lui Ioan, cap.8 vers.30-47.
  Fratilor, nu mai dati cu pietre in Poporul Roman, care este un popor atat de bland, de primitor, plin de milostivenie si de ospitalitate fata de toti migratorii si nomazii care au trecut peste Tinuturile Sfinte, ale Semintiei mele, la fel de Sfinte, si care a fost rasplatit de catre acestia cu batjocoriri, huliri, jafuri, crimâe si rastigniri!
  Dumnezeu sa va binecuvanteze cu Pacea lui Isus!

De Ghiță Mocan

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.