Genesa 1: o parafrazare

G

O parafrazare la limita parodiei a primului capitol din Genesa ne readuce în față dilema modernă a omului. Îi aparține lui Kurt Vonnegut Jr. și este scrisă cu măiestrie și subtilitate. E suficient de profundă pentru a ne pune pe gânduri, e suficient de incitantă pentru a ne ridica noi întrebări. Și totuși, una peste alta, e una dintre cele mai interesante interpretări a destinului uman plecând de la un text biblic fundamental. S-o ascultăm:

La început, Dumnezeu a creat pământul și l-a privit în singurătatea Lui cosmică.

Și Dumnezeu a zis: „Să facem creaturi din țărână, astfel încât țărâna să poată vedea ce am făcut”. Și Dumnezeu a creat fiecare făptură vie care se mișcă acum, și una dintre ele a fost omul. Tărâna doar sub formă umană putea să vorbească. Dumnezeu S-a plecat spre țărâna sub formă umană care s-a ridicat în capul oaselor, s-a uitat în jur și a vorbit. Omul a clipit. „Care este scopul tuturor acestor lucruri?” a întrebat el politicos.

„Trebuie ca toate să aibă un scop?” a întrebat Dumnezeu.

„Desigur”, a zis omul.

„Atunci te las pe tine să te gândești la un scop pentru toate acestea”, a zis Dumnezeu. Și a plecat.

comentariu

  • chiar ca suna a parodie… pentru ca Dumnezeu a avut un scop pentru toate…si la Dumnezeu se gaseste explicatia acestui fapt, nu la om! Nu omul da scop, ci Dumnezeu… omul doar descopera scopul sau il afla, si traieste conform lui…sau nu…

De Ghiță Mocan

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.