Exercițiu de neuitare: John Stott

E

1024px-John_stott

La 27 aprilie 1921 se năștea unul dintre cei mai importanți teologi evanghelici ai secolului XX: John Stott. Londonez prin naștere, micuțul John a crescut într-o familie anglicană și a primit o educație aleasă, deși tatăl său (medic fiind) a fost un agnostic. Mama lui însă, deși luterană, a frecventat și s-a alăturab Bisericii Anglicane, implicându-se în Biserica All Souls, din Langham Place. Micuțul John și-a urmat studiile în mod firesc, iar în anul 1938, a ascultat predica ce urma să-i schimbe întreaga viață. Rostită de Erich Nash și intitulată „Ce fac cu Isus care se numește Hristosul?”, predica a atins punctul culminant prin citarea textului din Apoc. 3.20. Mai târziu, Stott a descris acest moment cu lux de amănunte, confirmându-și astfel convertirea. Nash i-a devenit mentor, iar Stott i-a scris câte o scrisoare pe săptămână în care-i cerea sfaturi și astfel evoluția sa spirituală a fost excelentă.

S-a înscris la Trinity College (Cambridge), unde a graduat atât la secția de limbi, franceză principal. Aici a studiat și teologia în secundar, devenind  tot mai atras de acest domeniu. La universitate a urmat cursurile la Ridley Hall Theological College (Cambridge), perioadă în care nu s-a pregătit doar teoretic, ci și-a început și slujirea în câmpul Evangheliei.

În anul 1945 a fost ordinat și a devenit preot paroh la All Souls Church până în anul 1950, iar apoi rector (între 1950-1975). Biserica în care a slujit a cunoscut un reviriment susținut, a produs mulți uceniti și a susținut lucrarea de evanghelizare de pe întreg mapamondul. În anul 1974 a fondat Langham Partnership International (cunoscută ca și John Stott Ministries în SUA până în 2012), iar în 1982 London Institute for Contemporary Christianity, a cărui președinte onorific va rămâne până la moarte. De-a lungul întregii lucrări, mai ales în spațiul academic, Stott a încercat (alături de alți teologi ai vremii) să ofere cursuri bine documentate și care să răspundă în mod concret nevoilor lumii moderne. Și-a anunțat retragerea din slujirea publică în aprilie 2007, la vârsta de 86 de ani. S-a retras la rezidența din The College of St. Barnabas (Lingfield), o locație destinată clericilor pensionari anglicani, deși a rămas în continuare rector emerit la Alll Souls Church.

A publicat peste 50 de cărți de teologie, dintre care cea mai vândută și mai tradusă (în 54 de limbi) a fost Basic Christianity („Esența creștinismului”). Alături de omologul său american, Billy Graham (n. 1918), Stott a devenit una dintre figurile reprezentative ale evanghelicilor. Împreună cu Graham au organizat, în 1974 la Lausanne (Elveția), un congres internațional care a reunit 2.700 de lideri creștini din 150 de țări, dedicat lansării unei evanghelizări mondiale. Așa au rezultat Cele 15 puncte ale unui important legământ misionar și care au devenit parte din zestrea evanghelică pentru viitor.

Zelul misionar extraordinar și pasiunea pentru textul Sfintei Scripturi l-au remarcat pe John Stott de-a lungul întregii vieți. Posteritatea păstrează cu entuzism multe dintre ideile acestui teolog-predicator, chiar dacă unele dintre ele sunt problematice din punct de vedere dogmatic (mă refer, în special, la anihilaționism). A fost un mentor extraordinar pentru mai multe generații de studenți și a răspuns prin competență chemării lui Dumnezeu. Gândirea lui se bucură de o largă acceptare și uzanță, mai ales datorită călătoriilor întreprinse de-a lungul vieții, cât și a repetatelor ediții și traduceri ale cărților sale. Un spirit nobil, credincios și luminat.

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.