Exercițiu de neuitare: Alfred Nobel

E

La 21 octombrie 1833 s-a născut Alfred Nobel. Chimist, inginer și industriaș suedez, numele lui va rămâne pururi în istorie pentru fondarea Premiului Nobel. Cu rezerva că premiul este mult mai cunoscut decât biografia omului Nobel, ne luăm îngăduința de a spune câteva lucruri.

Să admirăm mai întâi încercările lui A. Nobel de a prelucra nitroglicerina în condiții de siguranță. Și-a dedicat ani buni din viață acestui demers, dar la capăt urma să descopere dinamita și alte substanțe explozibile. Construiește apoi o rețea de fabrici pentru a produce dinamită și corporații pentru a produce și lansa pe piață explozibilii săi. A continuat să experimenteze și alți explozibili, mult mai puternici, să construiască și să perfecționeze detonări care nu explodau cu foc. Această ultimă născocire avea să o întreacă în grandoare pe prima și să deschidă științei noi perspective.

Nobel a înregistrat peste 350 de brevete, multe dintre ele fără nici o legătură cu explozibilii. Personalitate complexă, dinamică dar  în aceeași măsură și singuratică, el a fost și un pacifist convins. Deși explozibilii săi vor fi folosiți în războaie, Nobel nu a avut cea mai mică intenție în această direccție, ba dimpotrivă.

Pur uman vorbind, inventatorul premiului ce-i poartă numele n-a dus-o prea roz. Anul nașterii sale a fost unul dintre cei mai grei pentru părinți: Andietta și Immanuel. Tatăl său a trebuit să facă față unui faliment nu fără consecințe, iar câțiva ani mai târziu să plece ca inginer în Finlanda și Rusia. Mama îl va crește cu mari dificultăți pe micuțul Alfred. În acest timp, tatăl conduce o companie la St. Petersburg ce furniza echipament militar și chiar mine acvatice pentru împiedicarea înaintării navelor britanice (în timpul Războiului Crimeeii). Își strămută familia acolo, prilej cu care adolescentul Alfred (avea deja 17 ani) începe să fie atras de chimie și să lucreze pe lângă tata.

De atunci a rămas un împătimit al călătoriei. Victor Hugo îl va numi cel mai bogat vagabond al Europei. Vizitând cu precădere cele peste 20 de țări unde își va deschide fabrici, Alfred Nobel va intra în istorie ca unul dintre cei mai remarcabili oameni ai secolului XIX. Suedia se mândrește cu el, întreaga lume îi rostește numele atunci când își elogiază campionii. Nu trebuie să fi chimist pentru a-ți plăcea, trebuie să fi doar uman și sensibil, asemenea personalității lui.

comentarii

De Ghiță Mocan

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.