În Dușmanii societății, Paul Johnson discută la un moment dat despre eufemisme. Societatea în care trăim pierde enorm prin schimbarea sensului multor cuvinte/expresii, fără însă a modifica realitatea. Lucrurile stau chiar mai prost, dar cuvintele par să le îndulcească mulțumitor. Un soi de alienare lingvistică, o semantică searbădă și imprecisă, toate transformă vocabularul oricărei limbi (și mai ales a celor de circulație) într-un tezaur sărăcăcios și inexact.
Iată câteva exemple ce ni se oferă. Ele sunt dintr-o listă inepuizabilă la momentul vorbirii, dar sunt totuși elocvente:
Un copil retardat este „un copil cu dezvoltare târzie”; un infirm e „o persoană cu handicap”; săracii sunt „grupuri cu venituri mai reduse” sau „mai puțin privilegiați”; surzii sunt „persoane care aud greu”; cocioabele sunt „casele sub nivelul standard”; nebunii sunt „bolnavi mintal”; iar bețivii sunt „alcoolici”; un ins devine „cetățean” sau „membru al națiunii”, iar bătrânii sunt „cetățeni vârsntnici” sau, mai rău, „geriatrici”. Ouăle nu sunt mari sau mici, ci „extra, medii și standard”; ieftin devine „conform bugetului”, „cumpătat” sau „economicos”; gunoierii au devenit „colectori de reziduuri”, paznicii de noapte au devenit „agenți de securitate”, iar femeile de serviciu, care pentru scurtă vreme au devenit „doamnele de serviciu”, sunt acum „ajutoare pe timpul zilei” (dacă sunt angajate într-o familie) sau „persoane care fac curățenie” (în birouri). De fapt, capacitatea oamenilor de rând de ase obișnui cu eufemismul este aproape infinită.
Doar că simplul joc cu termenii nu modifică starea lucrurilor. Acest joc se dovedește lipsit de etică, de precizie și poate fi folosit de către clasele dominatoare. Întotdeauna manipularea s-a slujit de cuvinte, iar într-o epocă în care media joacă un atât de mare, pericolul este pe măsură. Prefacerea cuvintelor nu reprezintă altceva decât degradarea continuă a societății în care trăim. Iar dacă nu putem schimba lucrurile, măcar să luăm seama la ele. Măcar să nu lăsăm seduși în mod nefericit și infantil…