Cu fetița pe umeri

C

Imaginea aceasta are ineditul ei. Îl înfățișează pe Mircea Vulcănescu împreună cu fetița sa mijlocie. Sandra este numele ei, iar peste ani relația lor va fi căpătat o consistență aparte. Vulcănescu ne apare în fotografie în postura de tată iubitor și jovial. O naturalețe îmbietoare ne degajă zâmbetul său, dar și încântarea inocentă a micuței. Par desprinși unul din altul, par inseparabili. Profesorul pedant sau conferențiarul erudit purtând pe umeri o ființă atât de fragilă și tonică în același timp.

Le stă așa de bine împreună. Zâmbetele lor – ușor reținute – trădează totuși o fericire calmă, familială. Vulcănescu face dovada unei vieți normale, altfel decât ne-am fi imagint-o la prima vedere. Enciclopedismul său, faptul că era prizat atât de bine în societatea înaltă a vremii, angajamentele sale ilustre nu l-au dezumanizat câtuși de puțin. Cu cei dragi a rămas același, un om între oameni, un soț și un tată grijuliu.

Cred că această lecție ne-ar prinde bine tuturor. Mai cred că atunci când nu ne mai putem juca până la epuizare cu copiii ceva s-a rupt în noi. O sfâșiere lăuntrică ne-a covârșit, un vaiet surd ne străbate întreaga ființă. Noi trebuie să ne facem datoria – oricât de onorabilă ar fi – în concretețea vieții, în normalitatea ei. Să fi în tot locul așa cum trebuie, să nu-ți uiți familia și să nu te iei prea tare în seamă… iată câteva lucuri obișnuite pentru Vulcănescu.

 

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.