Criza și creativitatea

C

Nu știu ce părere aveți despre criticii literari ai momentului. Personal cred că sunt câțiva meritorii, iar Paul Cernat este unul dintre ei. Prin analiza lui am aflat că anul 2010 – deși un an al crizei profunde – a fost neașteptat de rodnic în plan cultural. Într-un articol semnat în Observator cultural, criticul aduce argumente concrete în acest sens.

Autori precum Ion Mureșan, Mircea Dinescu, Ana Blandiana, Liviu Ioan Stoiciu, Mircea Cărtărescu și încă alți câțiva, s-au întrecut parcă pe ei înșiși. În opinia mai multor critici literari, volumele care au văzut lumina tiparului în anul trecut merită o atenție specială. Noi orizonturi s-au deschis, mai ales în zona poetică a literaturii.

Fără a intra în amănunte ce ar putea deveni plictisitoare se naște totuși o întrebare. Să existe vreo legătură ascunsă între criză și creativitate? Putem vorbi de un raport cauză efect între cele două? Sau, în fond, nu este decât o simplă coincidență?!

Las spirite mai exersate decât mine să stabileasă o eventuală legătură. Probabil că avem de-a face cu resorturi mult mai subtile decât le putem noi percepe. Închei totuși semnalând o similitudine. Credința concretă, personală în Dumnezeu crește exponențial în vremuri de criză. Credincioșii care – vorba lui Lemuel (Prov. 31) – râd de ziua de mâine își ancorează viața în Dumnezeul nevăzut, dar Atotputernic.

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.