Creștinismul și modernitatea

C

Textul de mai jos este o preluare din volumul Religiile lumii. Ghid esențial, apărut în 2008 la Editura Paralela 45 (București). Autorii (Brandon Toropov și Luke Buckles) reușesc o incursiune avizată în marile religii ale omenirii. Desigur că alocă un spațiu cât se poate de generos creștinismului.

Cât privește perioada modernă, citim:

În epoca modernă, ca urmare a investigației științifice și a apăsătoarei influențe laice și comerciale, unii creștini au fost descurajați în credința lor, în timp ce alții și-au sporit-o și întărit-o. Odată ce Biserica universală a pășit în noul mileniu, a câștigat adepți în ținuturi care altă dată păreau intangibile. Deși creștinismul probabil că nu va mai fi niciodată aripa religioasă a unui colosal imperiu politic, totuși, principiile sale esențiale rămân. Imperiile se prăbușesc, dar marile religii merg înainte. Accentul pus de creștinism pe milă, iertare, reconciliere și iubire a depășit până și limitările (serioase) ale instituțiilor care au răspândit credința de-a lungul secolelor. (p. 99)

Dacă am încerca o sinteză a celor spuse mai sus ar fi cam așa:

Creștinismul este expus în perioada modernă la tot felul de provocări inedite. Există o legătură între starea actuală a creștinismului și dezvoltarea fără precedent a științei. De asemenea, el și-a pierdut pentru totdeauna statutul privilegiat a unei religii suverane, având un puternic accent instituțional. Specificul însă îl va salva și-i va asigura o anumită suculență. Atâta vreme cât vom continua să credem și să proclamăm valorile iudeo-creștine, avem șanse…

comentarii

 • Relatarea autorilor despre creştinismul din perioada modernă,mi-a adus aminte, că la aceleaşi provocări au fost supuşi şi primii noştrii semeni,Adam şi Eva ( sau Eva şi Adam ) :
  – descoperirile ştiinţifice = vi se vor deschide ochii şi veţi fi ca Dumnezeu,cunoscând binele şi răul
  – influenţa puternică alumii înconjurătoare = Şiretenia,a abordat brutal primii oameni,strecurând îndoiala.
  – bunurile comerciale de toate tipurile = Dumnezeu nu a spus,sâ nu mâncaţi din pom.
  Eu adaug si necunoaşterea Cuvintelor Lui Dumnezeu = Dumnezeu a zis nici să nu ne atingem de pom.Ceeace nu este adevărat.

  Provocări sunt multe,dar creştinii dunt descurajaţi când nu cunosc sau nu apeleazâ la cuvintele încurajatoare ale Scripturii.
  Doar atunci când vom continua să ne hrănim cu sucul specific,miezos şi dulce( Ezechiel 3:3 )al cuvintelor Scripturii şi vom proclama credinţa si cu ADEVĂRUL din viaţa noastră,nu vom avea numai şansă ci siguranţă,in relansarea Bisericii creştine, instituţionale, vizibile şi a celei ASCUNSE ÎN CRĂPĂTURILE STÂNCILOR.

De Ghiță Mocan

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.