Cine știe, câștigă: Google-ul și Bin Laden

C

Încă sunt multe întrebări. Pe zi ce trece sunt tot mai multe. Chiar l-au omorât? Dacă nu, pe cine ajută această diversiune? Dacă da, de ce nu ni-l arată? Polarizarea opiniilor când e vorba de un caz notoriu (cum e cel al lui Bin Laden) e un fapt deja cunoscut. Oamenii se impart – cu mici variațiuni – în două tabere. Opuse și frenetice, aceste tabere își dispută argumentele cu o înverșunare teribilă. Nu de puține ori se cade în derizoriu, combatanții spiritului devenind trivali și nesuferiți.

Și totuși, în învălmășeala curentă, cineva câștigă fără zgomot. Potrivit The Atlantic, Google este marele câștigător. Să ne explicăm. În ora la care se discuta pe marginea morții lui Bin Laden, căutările pentru pe numele acestuia au crescut cu 1.000.000 la sută. Cea mai simplă matematică poate confirma încasări colosale pentru imperiul Google (fiecare accesare aduce, indirect, un anumit câștig bănesc). Apetitul pentru senzațional și febrilitatea de a fi mereu pe fază au lucrat din nou. Subtilitatea diferenței constă în faptul că, în vreme ce Google-ul știe, accesatorul (sau cum să-l numesc?) se debusolează. Pierzându-se într-un desiș de opinii, continuă să dea enter la nesfârșit. Google-ul i le va livra grămadă, nefiind în stare să i le prelucreze coerent (doar e un simplu motor… de căutare).

Departe de mine gândul de a-l ridiculiza pe fratele Google. El a devenit deja un fel de Big Brother al noilor generații, un fel de campion al informării rapide. Cu toate acestea, a-ți baza propria cultură pe ce poți găsi acolo și a-ți forma convingerile navigând fără țintă, mi se pare un risc enorm. Dacă orice se întâmplă el câștigă, înseamnă că informarea a înghițit demult capacitatea noastră de înțelegere.

comentarii

  • dodo86, probabil că este cel mai frumos răspuns la articolul respectiv.
    Însă am o întrebare? Se poate seta ca pagină principală?
    Dacă da, ar trebui să ne facem (p)reparatori de calculatoare…

  • Întrebarea era una în spatele căruia se ascundea un oarecare umor, înțeles doar de mine se pare.
    Am întrebat dacă se poate seta ca pagină principală nu pentru noi, ci ca noi, să setăm altora link-ul oferit de tine ca pagină principală, tocmai pentru a le oferi un „lucru care chiar contează”, dacă îmi permiți să te citez.
    De acolo și ideea că ar trebui să ne face (p)reparatori de calculatoare.
    Numai bine!

  • Acum înţeleg. Din păcate setarea paginior nu este o soluţie de lungă durată.
    „nu da săracului peşte ci învaţă-l să pescuiască”

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.