Cenușa buclucașă

C

După atâtea fobii contemporane iată și cenușa. Nimeni nu contestă fenomenul produs în Islanda, însă reacțiile sunt adesea exagerate. Cenușa de pe cerul Europei aduce atingere confortului personal. Perturbarea zborurilor ridică tensiunea europeanului (și nu numai!), îl face irascibil și frustrat.

Să ne mirăm? Nu prea. Am devenit așa de dependenți de tehnologia modernă încât și providența ar trebui să înțeleagă… Așa de stăpâni ne simțim pe situație încât suntem șocați când ceva se blochează.

Nu sunt un habotnic să cred că o astfel de situație nu are efecte complexe. Dar nici nu sunt naiv să nu observ o pretenție la confort destul de rănită în aceste zile. Ne vine din ce în ce mai greu să acceptăm surprizele pe care natura ni le oferă. Ar trebui probabil să avem o atitudine mult mai înțeleaptă și mai scrupuloasă. Cenușa trece, dar noi rămânem. Atitudinea este foarte importantă.

Să acceptăm fenomene naturale ca cel din Islanda cu seninătatea credinciosului care-L vede pe Dumnezeu la cârma lucrurilor. El este în controlul universului și al istoriei.

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.