Cei trei mânioși

C

Citesc o carte dedicată bărbaților creștini. Am mai citit și altele dar, până în prezent, o găsesc cea mai bine scrisă. Ea se numește Bărbatul din oglindă și a apărut la Editura Cartea Creștină (Oradea). Scrisă de Patrick Morley, cartea se încăpățânează să răspundă multor întrebări. Principalele provocări masculine sunt discutate în paginile ei. Totul cu franchețe, fără dădăceală și pe alocuri șarmant.

La rubrica dedicată mâniei tipic bărbătești, autorul identifică trei categorii de mânioși. Iată-i:

1. Cary Stăpânitul

Este tipul de bărbat care nu se înfurie zlilnic. Cu fitilul mai lung decât al altora, trebuie să ardă până la capăt și apoi… explozia. Din păcate explozia este pe măsura așteptării. Soția rămâne paralizată în fața lui, copiii fug care încotră. Trântește cu tot ce apucă, sparte și urlă ca o fiară. Pentru el mânia este o problemă de intensitate.

2. Gary Ranchiunosul

Aici avem bărbatul care nu izbucnește niciodată de mânie. Totul se consumă înăutru, un fel de ardere internă. Această ardere conduce la planuri de răzbunare, planuri subtile și aplicate metodic. Totul conduce spre discreditarea persoanei vizate. Pentru el mânia este o problemă de durată.

3. Freddie Explozivul

În fine, acesta din urmă se aprinde ușor. Pragul său de toleranță este foarte scăzut și își pierde cumpătul numaidecât. Indispozițiile minore iau proporții giantice în mintea lui. Pentru el mânia este o problemă de frecvență.

Niciuna dintre categoriile de mai sus nu este mai rezonabilă decât cealaltă. Toate sunt incriminate de Cuvântul lui Dumnezeu și produc disconfort interior. Toate periclitează relațiile cu semenii și pot transforma omul într-o marionetă a propriilor pulsiuni. Se cere, așadar, prudență. Mânia este o ispită pentru oricine, dar mai ales pentru bărbați.

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.