„Am căpătat un om cu ajutorul Domnului!”

A

Acestea sunt singurele cuvinte pe care Eva le rostește, potrivit textului biblic. Ea vede (pomul) și, în consecință, ia din el, și tot ea îi oferă bărbatului din fructul interzis. Mai mult, alături de Adam, ea aude glasul Domnului, i se deschid și ei ochii, așa cum este martora dialogului pe care soțul ei îl poartă cu Domnul Dumnezeu. Multe verbe sunt așezate în dreptul primei femei, dar de vorbit nu vorbește decât acum, o singură dată.

Părăsiseră Edenul (de fapt au fost alungați), dar viața lor continuă. Primul semn al continuității, al faptului că instituția familiei există în orice condiții, este nașterea lui Cain – primul lor copil. Deși procreația avea și pe atunci legi fiziologice, proaspăta mămică vede dincolo de ele. Știe că în spatele relației intime pe care o avea cu soțul ei se ascunde providența divină. Copilul este văzut ca un dar: „am căpătat”. Apoi, în spatele darului se ascunde grija supremă: „cu ajutorul Domnului”. Nașterea lui Cain este văzută dincolo de detaliile ei biologice, este ceva providențial. După izgonirea din Eden, apariția acestui copil era – probabil – prima mângâiere. Inima Evei este mângâiată așa cum numai Dumnezeu știe să o facă.

Ce frumoasă lecție de familie! Chiar sub efectul păcatului originar, soții pot continua să se bucure de căsnicie. Pe de altă parte, venirea pe lume a copiilor este ceva providențial. Eva reușește să-L fadă pe Dumnezeu în afara Edenului, într-o împrejurare în care mintea modernă vede doar o relație fizică între doi soți. Avem aici o problemă de perspectivă. Câtă vreme ne raportăm la Dumnezeu așa cum se cuvine, ceea ce ni se întâmplă capătă o semnificație aparte. În toate este o lecție, în fiecare detaliu avem un principiu care „se ascunde”.

Viața este o minune. În cazul omului, această minune atinge gradul ei maxim de complexitate. Nimic n-o poate egala. Părinții rămân muți de uimire dinaintea unui nounăscut, doar că cei credincioși recunosc și „complicitatea” lui Dumnezeu în întreaga poveste. Merită să trăm viața în această perspectivă. Să ne deschidem tot mai mult orizontul și să cuprindem în el actele suverane ale lui Dumnezeu. E mare lucru să știi de unde ți se trag anumite binecuvântări, să vezi mâna suverană a Domnului acolo unde alții nu văd nimic.

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.