Bărbații și ziua lor

B

În spiritul egalității dintre sexe, bărbatul și-a cerut și el ziua. Așa se face că azi sărbătorim Ziua Bărbatului. De fapt asistăm zâmbind la o încercare de a contrabalansa 8 martie. O încercare, cred eu, nereușită. Nici pe departe ziua de azi nu are aceeași receptare precum Ziua Femeii. Totul pare o reflexie palidă a unei frustrări masculine…

Dar lucrurile nu se opresc aici. Tot mai mulți cred că anumite firme de băuturi alcoolice (Bergenbier, în special) au exploatat comercial sărbătoarea. Se pleacă de la un truism cultural: bărbații sunt (mari) consumatori de alcool. Acest lucru trebuie speculat la maxim, iar cunoscutele mărci au și intrat în competiție. Și iată cum o zi ce ar fi trebuit să cinstească bărbăția, cinstește de fapt băuturile alcoolice.

O distorsionare a identității masculine, cam asta se întâmplă. Bărbăția este asociată cu alcoolul, în loc să fie asociată cu adevăratele virtuți. Virilitatea este ridicată la rang de cinste, în vreme ce autocontrolul cade în derizoriu. E trist să întreții o astfel de zi cu astfel de tertipuri.

Cred însă în pe plaiurile noastre sunt și bărbați cu adevărat puternici. Bărbați temători de Dumnezeu, familiști și principiali. Bine ar fi ca această categorie să se lărgească, iar apoi fața lumii se va schimba.

O zi bună!

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.