Bărbații și… cancerul

B

Toți suntem trecători – iată o mică înțelepciune devenită deja un truism. Mai tot omul știe asta, doar că unii suntem mai trecători decât alții. Potrivit Cancer Epideomology, Biomarkers & Prevention numărul bărbaților suferinți de cancer este mai mare decât al femeilor. De aici și gradul crescut al mortalității masculine în raport cu cea feminină.

Lucurile au o logică practică, aș zice. Mentalul colectiv deja atribuie văduvia cu precădere femeilor care, deși un vas mai slab, au o speranță de viață mai mare. În ultimii 30 de ani medicina a identificat 36 de tipuri de cancer. Dintre acestea, bărbații se îmbolnăvesc de cancer la prostată; în vreme ce femeile la sân sau organele genitale. Acestea sunt cele mai răspândite afecțiuni, urmând apoi – în diferite proporții – celelalte tipuri.

Sincer nu știu ce dovedește această statistică. Ar putea fi totuși o atenuare a orgoliului masculin. Adesea vezi bărbați infatuați până la dezgust; unii încearcă să-și arate masculinitatea prin căi imposibil de reprodus aici. Victimele pe care le face cancerul în rândurile sexului tare produce un contrast izbitor cu părerea populară. Nu sunt bărbații așa de tari și mari precum bravează. Ar trebui, în consecință, să fie primii care să se gândească la scurtimea zilelor.

Ne-ar asta bine, așadar, să fim (noi bărbații) un exemplu de moderație și înțelepciune. Ipotetic – și nu numai – trăim mai puțin și suntem mai predispuși la boli terminale. Chiar și accidentele rutiere produc – pe cale logică- mai multe victime din rândul bărbaților. Prin urmare nu prea avem cu ce ne lăuda. Forțând aluzia paulină am putea spune că dacă facem ceva de ispravă, asta se întâmplă în slăbiciunea trupului. Să ne ajute bunul Dumnezeu să-I fim plăcuți și să trăim frumos.


Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.