Albumul cu fotografii

A

 

Casa i-a fost distrusă de un cutremur teribil. El a supraviețuit ca prin minune. Cu sufletul sfâșiat de durere,  se întoarce printre ruine, atingându-le și scotocind. Caută cu febrilitate ceva, deși nu știe exact ce caută. Durerea copleșește orice simț al realității, orice posibil plan. Este ca atunci când facem lucruri pe care nu le conștientizăm, dar o forță nevăzută ne împinge în acea direcție. Mișcările sunt haotice, scopul imediat lipsește, speranța e la pământ.

Însă, dincolo de durere (sau împreună cu ea), supraviețuitorul găsește albumul cu fotografii. Când ceilalți nu mai sunt, când habitatul a fost distrus, când totul se năruie, amintirile pot fi biciuitoare. Pentru cei care trăim în epoca aparatului de fotografiat, aceste imagini sunt uneori singurele care supraviețuiesc. Dar, psihologic vorbind, pe cât te alină pe atât de mult te răscolesc. Lacrimile acestui om o dovedesc din plin. Dodată, fotografiile capătă o valoare incomensurabilă, ținând locul celor ce nu mai sunt. Un album necruțător, dar la care nimeni n-ar renunța vreodată.

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.