Criza financiară lovește unde nu te gândești. Probabil că noi, cei de rând, nici nu bănuim până unde ajunge unda ei. Preocupați de viața de zi cu zi, o viață tot mai plină de suspine și întrebări, uităm că și cei de la NASA au frustrările lor. Astfel, institutul SETI, specializat în căutarea semnalelor extraterestre în Univers, a anunțat că anul acesta va închide radiotelescopul din California.
Deși unii emiteau deja prezumții dintre cele mai interesante (cum că suntem tot mai aproape de omuleții roșii!), iată că proiectul a eșuat. Să fie această încremenire în proiect (vorba lui Pleșu) un barometru al colapsului american?! Tot ce-i posibil. Astronomul Seth Shostak declara cu mâhnire: Vrem să menținem totul în stare de funcțiune, însă nu avem fonduri. Nu este bine ca echipamentele să fie inactive.
Așadar, preocuparea continuă. Sunt convins că revistele para/pseudo-științifice vor elabora noi teorii. Această industrie de alienare a cititorului va merge înainte și cu radiotelescopul oprit. Se va pierde totuși și acea fărâmă de obiectivitate: SETI încă lucrează. Știți ce mi se pare trist? Căutăm extratereștrii în timp ce-i ignorăm pe cei de lângă noi. Ne avântăm în spațiu și, concomitent, uităm să zâmbim aproapelui nostru.
Poate că o nouă așezare a lucrurilor, mai trainică, mai morală, ar fi soluția de viitor. Cum omul uneori nu-și chivernisește bine resursele, societatea poate greși la fel. Avem nevoie de tot mai mult discernământ etic și de absoluturi.